Ruim 1 op de vier Groningse woningen heeft zonnepanelen

Foto: Jan Buurma

In de provincie Groningen zijn 28,5 procent van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen. Dat blijkt uit een analyse van Independer op basis van het CBS en Klimaatmonitor.

In Groningen staan ruim 81.000 woningen met zonnepanelen. Dat is ten opzichte van een jaar eerder een stijging van 28,7 procent, toen ging het om 63.000 woningen.

Wel zijn er lokaal grote verschillen. Zo zijn inwoners van Midden-Groningen de grootste liefhebbers: hier heeft zelfs 39,5% van de woningen panelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Volgens meest recente data uit 2022 staan er in de provincie Groningen momenteel ruim 81.800 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+28,7%) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om 63.600 woningen.

Midden-Groningen koploper van Groningen

Inwoners van Midden-Groningen hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Groningen. In totaal hebben 39,5% van de woningen hier installaties met panelen. In de stad Groningen zijn 25.154 woningen met zonnepanelen, dat is 20,84 procent van de huizen. In één jaar kwamen er 5.595 woningen bij, een toename van 28,6 procent. De stad Groningen scoort daarmee lager dan andere gemeenten en komt niet voor in de top vijf.

De top 5 Groningse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak zijn Midden-Groningen, waar 39,5% van de woningen zonnepanelen heeft, gevolgd door Het Hogeland met 37,1% van de woningen met zonnepanelen. Op de derde plaats staat de gemeente Westerkwartier met 35,9% van de woningen heeft zonnepanelen, gevolgd door Veendam op de vierde plaats met 35,5% van de woningen heeft zonnepanelen en op plek vijf Oldambt met 34,8% van de woningen heeft zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen in Pekela

Nergens in Groningen hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Pekela. In de gemeente staan volgens de meest recente data ruim 1.600 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 43,6% ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om ruim 1.100 woningen.

Andere gemeenten in Groningen met een sterke toename zijn Oldambt (+40,1%), Veendam (35,3%), en Westerkwartier (32,4%).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen