PvdA en ChristenUnie: ‘Overkap grote parkeerterreinen met zonnepanelen’

By G. Edward Johnson - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126356415
By G. Edward Johnson - Own work, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126356415
Foto: CC BY 4.0/Wikipedia Commons. G. Edward Johnson

De raadsfracties van de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie willen dat grote parkeerterreinen overkapt worden met zonnepanelen.

De gemeente Groningen wil in 2035 klimaatneutraal zijn om klimaatverandering tegen te gaan. “Om deze ambitie waar te maken moeten we naast het besparen van energie volop inzetten op het opwekken van groene energie. Door de ruimte op parkeerterreinen slim te gebruiken en te overkappen met zonnepanelen kunnen we daarin een grote stap zetten”, aldus PvdA raadslid Joren van Veen. De PvdA-fractie wil samen met de ChristenUnie van het stadsbestuur weten of deze maatregel in Groningen ingevoerd kan worden.

Verplicht in Frankrijk

Eind november werd in Frankrijk een wet ingevoerd die het verplicht maakt om grote parkeerterreinen te overdekken met zonnepanelen. PvdA’er van Veen en Laurent Dwarshuis van de CU erkennen dat het in Groningen niet zo zonnig is als in Zuid-Frankrijk. “Maar ook hier snijdt het mes met deze maatregel aan twee kanten; Door de oppervlakte van parkeerterreinen kunnen we behoorlijk wat groene stroom opwekken en daarnaast neemt het parkeergemak ook nog eens toe, aangezien de auto niet onaangenaam opwarmt door de zon. Daar komt nog bij dat zonnepanelen boven parkeerterreinen niet in natuurgebieden hoeven worden geplaatst”, aldus Laurent Dwarshuis.

Daarom vragen de fracties van de PvdA en de ChristenUnie gezamenlijk aan het college om te onderzoeken of dit ook verplicht kan worden in Groningen. Ook vragen ze om met terugwerkende kracht te onderzoeken of al bestaande parkeerterreinen alsnog overdekt kunnen worden.

Winsten laten terugvloeien via fonds energietransitie

Daarnaast willen de beide fracties van het stadsbestuur weten of het mogelijkheden ziet om deze zonnepanelen zelf te exploiteren zodat eventuele winsten naar de gemeenschap terugvloeien via het fonds energietransitie. “Het fonds energietransitie kunnen we vervolgens inzetten voor het verduurzamen van huurwoningen, of als subsidie mensen met een slechte geïsoleerde woning en beperkt inkomen of vermogen”, aldus het PvdA raadslid Joren van Veen.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen