Participatietraject Lelylijn gestart

Foto: via Provincie Groningen

Iedereen die dat wil kan sinds maandag meedenken over de plannen voor de Lelylijn. Via de website www.lelylijnraadpleging.nl kan een online raadpleging worden ingevuld.

Dit is het eerste onderdeel in een breder participatietraject rondom de nieuwe spoorverbinding tussen het Noorden en de Randstad. De uitkomsten daarvan zullen bestuurders gebruiken bij de keuzes die over de Lelylijn worden gemaakt. De aftrap van het participatietraject voor de Lelylijn werd maandagmiddag gegeven op ROC Friese Poort in Emmeloord.

Raadpleging

De online raadpleging stelt inwoners vragen over de voorkeuren en waarden voor de Lelylijn. Inwoners worden meegenomen in verschillende dilemma’s van de overheid: Op hoeveel stations moet de trein stoppen? Hoeveel treinen per uur moeten er over de Lelylijn gaan rijden? Wat zou de reistijd van de snelste trein moeten zijn tussen Groningen/ Leeuwarden en Amsterdam? Dit levert een scherp beeld op van voorkeuren, gemeenschappelijke waarden en zorgen.

Breder traject

De online raadpleging is een initiatief van het Rijk en de provincies Groningen, Drenthe, Fryslân, Flevoland, gemeenten Groningen, Assen, Emmen en Leeuwarden. Deze noordelijke overheden vertegenwoordigen de regio bij het onderzoek naar de Lelylijn. Zij hebben afgesproken dat inwoners al direct vanaf het begin betrokken worden bij het maken van die plannen. Na de online raadpleging zullen inwoners gedurende de hele looptijd van het onderzoek naar de Lelylijn betrokken worden.

Stand van zaken

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat er 3 miljard euro is gereserveerd om met medefinanciering van de regio en Europese fondsen de Lelylijn aan te leggen. Hoe de Lelylijn precies moet gaan lopen is nog niet besloten. De plannen voor de Lelylijn moeten nog verder worden uitgewerkt en een definitief besluit voor de aanleg van de Lelylijn moet nog worden genomen. Doel is om in het najaar van 2024 samen met de regio een voorkeursvariant te hebben vastgesteld waarvoor de bijbehorende financiering is gevonden.

De enquête staat open tot vrijdag 31 maart. De eerste resultaten worden waarschijnlijk voor de zomer openbaar gemaakt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen