Op Blue Monday, oftewel deprimaandag winters weer

Foto: Publiek Domein

Deze maandag is het weer Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Het weer werkt volgens Weeronline niet echt mee, behalve als je van neerslag en lage temperaturen houdt dan zit je goed.

Blue Monday (deprimaandag) valt op elke derde maandag van het jaar en is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005. Naar zijn zeggen, blijkt uit zijn wetenschappelijk verantwoorde formule dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Ook zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Op deze ‘deprimaandag’ heeft bewolking de overhand en valt er geruime tijd regen. Ook kan er natte sneeuw vallen, maar tot een sneeuwdek komt het niet. Misschien blijft er een klein beetje sneeuw liggen op auto’s en een grasveld. De temperatuur komt uit op ongeveer 4 graden. Tijdens intensieve neerslag is het enkele graden kouder. De zon breekt later op de dag af en toe door, maar over het algemeen is het een bewolkte dag.

Hele week licht winters

De hele week blijft het licht winters met temperaturen tussen de 2 en 5 graden overdag. In de nacht naar dinsdag daalt het kwik op uitgebreide schaal tot onder nul en ook de dagen daarna daalt de temperatuur tot onder het vriespunt in de nachten. Af en toe schijnt zon komende week, maar er is ook kans op winterse neerslag. De kans dat het daadwerkelijk tot een sneeuwdek komt is volgens Weeronline echter klein. Lokaal kan het soms een keer wit worden.

Het positieve op deze Blue monday is dat we ten opzichte van 1 januari een half uur meer daglicht hebben en het per week langer licht gaat worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen