Groninger Museum trekt met Minimuseum drie jaar door de provincie Groningen

Foto: © Siese Veenstra via Groninger Museum

Het Groninger Museum trekt vanaf volgend jaar drie jaar lang met een tot minimuseum verbouwde caravan door de provincie Groningen. In het ‘minimuseum’ gaan kunstenaars en museumdocenten kinderen kennismaken met kunst en cultuur, vanuit het project ‘Groninger Museum x ELJA Tour’. Dat is een samenwerking met de onlangs opgerichte ELJA Foundation.

Het minimuseum is een verbouwde Amerikaanse Airstream caravan dat van dorp naar dorp trekt. Kinderen en jongeren in honderdvijftig Groningse dorpen komen hierdoor in aanraking met kunst en cultuur.

Tijdens de Groninger Museum x ELJA Tour worden onder meer kunstworkshops gegeven. Ook worden de jonge deelnemers uitgenodigd voor een bezoek aan het museum. Voor kinderen die door de tour nog enthousiaster zijn geworden over kunst, organiseert het Groninger Museum verdiepende projecten. Een van de verdiepingen is het samenwerken met een artist in residence, waarbij kinderen samen met een jonge regionale kunstenaar een kunstwerk laten ontstaan.

Kinderbiënnale

De rondreis van het minimuseum door de provincie Groningen is een opmaat naar de tweede Kinderbiënnale. In deze interactieve kunsttentoonstelling spelen kinderen een rol bij alle onderdelen van de totstandkoming ervan, van informatiebordjes tot keuze van kunstwerken, en van technische opbouw tot het geven van rondleidingen en merchandise. In de verdiepende opdrachten van de Groninger Museum x ELJA Tour gaan kinderen aan de slag met dingen die in het museum te zien zijn.

Het Groninger Museum organiseerde in juni 2021 als eerste Nederlandse museum een Kinderbiënnale. De tweede editie opent in 2024.

Over de ELJA Foundation

Het Groninger Museum werkt tijdens de rondreis samen met ELJA Tour. Deze stichting, die ook financieel bijdraagt aan het project, is een nieuw cultuurfonds dat projecten voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 18 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland initieert, co-creëert en financiert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen