Isabelle uit Groningen is nieuwe Groenheld

Foto: Via Gardeners

Isabelle uit de Johan de Wittstraat in Groningen is benoemd tot nieuwe Groenheld door Isa Hoes, actrice, podcastmaker en Groenburgemeester.

Via de digitale Groene brievenbus konden mensen de afgelopen maanden hun eigen Groenheld, een buurtgenoot die veel doet voor het vergroenen van de buurt en het verdient om in het zonnetje gezet te worden, nomineren. In Groningen werd Isabelle genomineerd door haar zus Liselotte. “In een wijk waar het vergroenen door de gemeente niet wordt gestimuleerd, zorgt Isabelle voor verzorgde voortuintjes en meer groen”, aldus Liselotte.

Uit de tientallen inzendingen viel de keuze deze keer op Isabelle uit Groningen. Zij zet zich al tien jaar in om de buurt te voorzien van meer planten, bloemen, fruit, biodiversiteit en gezelligheid!

Anonieme groenheld in het zonnetje

De buurvrouw die altijd de bloemen en planten op straat verzorgt of de buurman die ieders heg bijknipt. Er zijn dagelijks veel anonieme Groenhelden bezig met het mooi maken, en houden, van onze steden, straten en wijken.

Een mooiere voortuin begint bij jezelf

Al op jonge leeftijd kreeg Isabelle haar eigen moestuin van haar vader. Hij wilde niet dat ik aan zijn moestuin kwam, dus kreeg ik er zelf eentje”, vertelt Isabelle lachend. De passie voor tuinieren heeft Isabelle nooit meer losgelaten; inmiddels zet ze haar groene vingers al meer dan tien jaar in voor haar woonwijk. Opgegroeid tussen de Drentse natuur, wilde Isabelle dit gevoel terugbrengen in de, tot dan toe, grijze woonwijk in Groningen-Noord. Wat begon als een kleine pluktuin, is nu uitgemond in een groenproject van formaat: zo zijn er 40-50 fruitbomen geplant (o.a. voor de bijenpopulatie) en is het aanliggende park uitgebreid. De pluktuin zorgt niet alleen voor meer kleur en biodiversiteit, maar brengt de buurt ook samen.

Dat mensen nu langskomen in de wijk om fruit te plukken en naar de straat te kijken, is voor Isabelle het allerbelangrijkste:

“De straat staat inmiddels bekend om al haar gekleurde bloemen en planten. Dat mensen er speciaal voor omfietsen, is het grootste compliment!”

Van grauw naar groen met vergroeningsprojecten

Als schakel en aanjager is Groenburgemeester Isa Hoes continu op zoek naar kansrijke vergroeningsprojecten die bijdragen aan haar missie ‘van grauw naar groen’. Want ondanks de alom bekende positieve effecten van meer groen in de stad, is het vaak lastig om initiatieven van de grond te krijgen. De Groenburgemeester zorgt ook daadwerkelijk dat projecten verwezenlijkt worden.

Isa Hoes: “We kijken naar samenwerkingen met partijen die al bezig zijn met vergroening in de steden en die graag hun buurt, wijk, straat of plein willen vergroenen. Door krachten te bundelen, zetten we vergroening in gang en transformeren we de stad stapsgewijs van grauw naar groen. Dit is belangrijk, want een groene leefomgeving heeft niet alleen ecologische waarde, zoals het koel houden van onze stad tijdens warme dagen, maar ook sociale waarde: groen zorgt voor een veilig gevoel op straat. Daarom verdienen mensen die zich eigenhandig en belangeloos inzetten voor meer groen op straat alle waardering.”

Over de Groenburgemeester

De Groenburgemeester zet zich in voor een groene leefomgeving, en helpt steden, wijken en straten op weg van grauw naar groen. De Groenburgemeester vormt de schakel tussen inwoners en initiatieven, maar zoekt ook proacief naar vergroeningskansen. Projecten en initiatieven die te maken hebben met vergroening kunnen ingediend worden via www.mooiwatplantendoen.nl/groenebrievenbus

De Groenburgemeester is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen