UMCG opent ‘scan-straat’ voor kleine dieren

Foto: via UMCG

Een ‘scan-straat’ voor kleine dieren werd donderdag geopend in de proefdierfaciliteit van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen.

In de proefdierenfaciliteit van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen wordt medisch wetenschappelijk onderzoek gedaan met proefdieren. Alle mogelijke beeldvormende technieken voor kleine dieren worden bijeengebracht in het nieuwe ‘Groningen Small Animal Imaging’ faciliteit, afgekort GronSAI.

In de nieuwe faciliteit zijn een mini MRI-scanner, een scanner voor optische beeldvorming, een PET-scanner, een gecombineerde PET-CT en een gecombineerde PET-MRI. Dat heeft als voordeel, dat er minder dieren nodig zijn en meer mogelijkheden zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

In de proefdierenfaciliteit van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen wordt medisch wetenschappelijk onderzoek gedaan met proefdieren. Biologische processen worden bestudeerd om er achter te komen hoe en waarom iemand ziek wordt of juist gezond blijft. Er wordt vooral onderzoek gedaan naar verouderingsziekten, zoals kanker, de ziekte van Alzheimer en Parkinson, maar ook naar hart- en vaatziekten en bepaalde erfelijke aandoeningen.

Met deze nieuwe ‘scan-straat’ is het nu mogelijk om één dier tijdens één narcose op meerdere manieren in beeld te brengen. Daarnaast kunnen dieren door meer gebruik te maken van beeldvormende technieken gevolgd worden over een langere tijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen