Aantal WW-uitkeringen gedaald in Groningen

Foto: De Redactie

Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Groningen nam in augustus bijna met 2 procent af. Groningen telde eind augustus 5.140 WW-uitkeringen. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

In vrijwel alle sectoren was een daling, maar vooral in de beroepsgroepen zorg & welzijn, commerciële dienstverlening en handel. Alleen in het onderwijs waren meer uitkeringen dan een maand ervoor. Dat is volgens het UWV een jaarlijks terugkerend patroon, dat mede wordt veroorzaakt door het beëindigen van tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar.

In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 18,8 procent in de gemeente. Dat is veel minder dan de landelijke afname van 28,7 procent.

De groeiende vraag naar medewerkers klantcontact, heeft als oorzaak dat mensen meer online kopen bij webwinkels. Ook bieden onder meer de overheid, banken, zorgverzekeraars en energieleveranciers steeds vaker diensten aan via internet. Het aantal vacatures voor dit beroep nam dan ook flink toe in Groningen: in het afgelopen jaar is het aantal vacatures vrijwel verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.

Tegelijk zijn er juist minder mensen met een WW-uitkering die een baan als klantcontactmedewerker zoeken. Er is dan ook meer vraag dan aanbod naar deze beroepen. Klantcontact is een relatief open beroepsgroep waarnaar mensen vrij gemakkelijk kunnen overstappen, zeker vanuit sectoren zoals detailhandel en horeca. Zo moeten verkopers en horecapersoneel, net als de medewerker klantcontact, servicegericht zijn en over communicatieve vaardigheden beschikken.

Landelijk waren er eind augustus 151.730 WW-uitkeringen, dat is een daling met 3.1 procent. De forse daling is zichtbaar in alle provincies.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen