Nieuw toekomstplan voor Meerstad biedt meer ruimte voor natuur en landschap

(Archief de Redactie)
(Archief de Redactie)
Foto: Bureau Meerstad

Samen met inwoners en organisaties is er een nieuw plan gemaakt voor de toekomstige ontwikkeling van plangebied Meerstad: de Agenda voor de Toekomst. In het nieuwe plan krijgen natuur, landschap en cultuurhistorie veel meer ruimte.

Het bestaande Masterplan Meerstad dateerde uit 2005 en was verouderd. In de verouderde versie moest plek zijn voor 8.000 gevarieerde woningen, 42 hectare bedrijventerrein en een Woldmeer dat groeit naar 350 hectare. In het nieuwe toekomstplan komen de woningen voornamelijk in drie geconcentreerde woon- en werkgebieden, waardoor meer ruimte ontstaat voor natuur, landschap en cultuurhistorie. Ook het woonaanbod krijgt in het nieuwe plan een meer gevarieerde mix van woningen.

Het plan bestrijkt een oppervlakte van 2.500 hectare. In en vlakbij het plangebied liggen meerdere dorpen en linten elk met een eigen karakter zoals Engelbert, Harkstede en Lageland.

Nieuwe woongebieden te gast in het landschap

In het plangebied komen drie nieuwe geconcentreerde woon- en werkgebieden. Langs het Eemskanaal, tussen de stad en het huidige Meerstad, komt een woongebied met een meer stedelijke uitstraling. Van de woningen is 20 procent sociale huur. Er is ook ruimte voor werken, sporten en groen.

Grunopark/De Wierden ligt aan de Hoofdweg en is een groot schiereiland in het Woldmeer. Daar is veel ruimte voor waterrecreatie en de wijk krijgt de sfeer van een waterstad.
Harkstede komt aan het water te liggen. De nieuwe woningen vormen een uitbreiding van het dorp Harkstede. Tussen het bestaande Harkstede en het nieuwe gedeelte komt een brede groenstrook met ruimte voor natuur en recreatie.

Een andere nieuwe ontwikkeling is kleinschalige woningbouw langs het Slochterdiep. Daar is ruimte voor andere woonvormen zoals tiny houses, flexwonen, wooncorporaties en levensloopbestendig wonen. Het gebied ten noorden van het Slochterdiep wordt verder ingericht als zonnepark met ruimte voor een hyperloop en langs de A7 komt een nieuw groen bedrijvenpark voor duurzame MKB-bedrijven.

In het plan staan verder nieuwe ontsluitingswegen en fietspaden voor de nieuwe woongebieden. De plannen worden nu in deelgebieden en projecten verder uitgewerkt en uitgerekend.

Kijk voor meer informatie vind je op de website van Bureau Meerstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen