Rijtjeshuis meest voorkomende soort woning in Nederland

Foto: De Redactie

Van de bijna 8 miljoen woningen in Nederland is 42 procent een rijtjeshuis, dat wil zeggen onderdeel van een blok van tenminste drie huizen. In Groningen was dat vorig jaar maar 29,9 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van cijfers over begin 2021.

Hier neemt het aandeel meergezinswoningen zoals appartementen (was 60,3 procent) echter rap toe. Landelijk gezien was 36 procent van alle woningen een meergezinswoning, dertien procent vrijstaand en negen procent een twee-onder-een-kapper, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Groningen was het aandeel vrijstaande woningen en twee onder-een-kap-woning met 5,3 procent het kleinst.

De huidige woningvoorraad is een erfenis van vele jaren waarin verschillend werd gebouwd, maar ook van (selectieve) sloop en wijzigingen in woningtype door bijvoorbeeld splitsing, samenvoeging en transformaties. Zo is negentien procent (1,5 miljoen) van de huidige woningen vooroorlogs.

Rijtjeshuizen vormen 30 procent van de vooroorlogse voorraad, een veel kleiner aandeel dus dan van de hele tegenwoordige voorraad, terwijl één op de vijf van de nog bestaande vooroorlogse woningen vrijstaand is. De meergezinswoningen van voor de oorlog hebben een heel ander karakter dan de moderne van nu: dat zijn voornamelijk boven- en benedenwoningen.

Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005. Toen was het rijtjeshuis het best vertegenwoordigd. Vooral in de periode 1965 – 1985 zijn heel veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan. Meer dan de helft van de woningen uit de overgebleven voorraad uit deze periode is een rijtjeshuis. Het is bovendien het tijdperk waarin de meeste woningen van de huidige voorraad zijn gebouwd.

Gestapelde bouw nu favoriet

Het aandeel meergezinswoningen uit de periode 1965 – 1985 is het kleinst van alle bouwjaarklassen. Bij de nieuwere woningen is het aandeel groter, en bij de nieuwste woningen (bouwjaar 2005 – 2021) hebben meergezinswoningen met 47 procent de overhand. Het aandeel vrijstaande woningen en twee-onder-kap-woningen is in de voorraad met bouwjaar 1965 – 1985 ook klein (9,5 respectievelijk 6,7 procent). Bij woningen gebouwd in 2005 en later is dit aandeel nóg kleiner.

Van de 3,4 miljoen rijtjeshuizen in Nederland bevinden zich de meeste in Zuid-Holland (683.000). Dat is 40 procent van de woningen in deze provincie. Ook in Noord-Brabant en Noord-Holland staat een groot deel van de rijtjeshuizen. In de dunbevolkte provincies Friesland en Drenthe zijn relatief de meeste vrijstaande woningen te vinden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen