Verkenning gemeentelijke herindeling Groningen, Haren en Ten Boer

Foto: De Redactie

Vrijdag 3 juni is de Verkenning gemeentelijke herindeling Groningen, Haren en Ten Boer gepresenteerd in het provinciehuis in Groningen.

De gemeente Groningen zal behoren tot de topvijf-steden in Nederland, als de fusie doorgaat.

De fusie biedt financiële voordelen en zal een betere positie hebben naar Den Haag. Ook biedt de nieuwe gemeente een groter gebied voor verdere ontwikkeling in economie, cultuur, onderwijs en duurzaamheid.

De drie gemeenten maken onderdeel uit van het samenwerkingsverband Regiovisie Groningen-Assen.

De nieuwe gemeente telt meer dan 228.000 inwoners, verbindt Stad en Ommeland en beslaat een belangrijk deel van de regio Groningen-Assen. Van de inwoners van de provincie zal 39 procent woonachtig zijn in de nieuwe gemeente.

De combinatie van het plattelandsgebied met al zijn historie, de vele culturele evenementen in de stad, het groene en waterrijke gebied van de drie gemeenten en de historische kwaliteiten en aantrekkingskracht van de binnenstad, biedt een unieke kans op een gemeente met een zeer gevarieerd aanbod op gebied van recreatie en toerisme.

De gemeenteraden van de drie gemeenten spreken zich uit over de herindeling in juni. De gemeenteraad van Haren zal moeten besluiten of ze zelfstandig blijven of willen fuseren met Groningen en Ten Boer.

Uit het rapport blijkt dat de financiële situatie van Haren penibel is. De nieuwe gemeente beschikt over een begroting van meer dan één miljard.

De gesprekken met de drie gemeentes zijn begeleid door Hayo Apotheker, burgemeester van de gemeente Súdwest- Fryslân.

Deze verkenning is tot stand gekomen in overleg van de provincie Groningen en de drie betrokken gemeenten. De gemeentelijke herinrichting zou een feit kunnen zijn op 1 januari 2019.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen