176 aanmeldingen voor proef opkoopregeling aardbevingsgebied

Foto: Publiek Domein

In het aardbevingsgebied hebben zich 176 woningeigenaren aangemeld voor de de proef voor koop van woningen.

De woning moet langer dan twaalf maanden aaneengesloten te koop staan tegen een reële vraagprijs om in aanmerking te komen voor de regeling. In totaal komen 115 aanmeldingen in aanmerking voor de regeling.

De proef biedt mensen ondersteuning in bijzondere omstandigheden. Het totaal beschikbare bedrag is 10 miljoen euro. Dit bedrag is met 115 aanmeldingen ruim overschreden, want er is maar geld voor het opkopen van vijftig woningen. Dat meldde de Nationaal Coordinator donderdag.

Selectie woningen

De selectie wordt gedaan door de Nationaal Coordinator samen met een adviescommissie. Hierbij wordt gekeken naar bijzondere omstandigheden van de eigenaar.

Drie categorieën spelen hierbij een rol. Dit zijn familieomstandigheden, of iemand elders aan het werk is of omdat iemand kleiner wil wonen: bijvoorbeeld een indicatie voor een verzorgingstehuis.

De geselecteerde woningeigenaren krijgen een bod van 95 procent van de taxatiewaarde. Een in oprichting zijnde woonbedrijf zal de woningen kopen. Per woning wordt een afweging gemaakt over wat er met de woning zal gebeuren. Bijvoorbeeld overgaan tot (tijdelijke) verhuur van de woningen, onder andere als wisselwoning in het kader van de versterkingsopgave.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen