Martini Ziekenhuis boekt positief financieel resultaat

Foto: CC BY 2.0/ Creative Commons/ Flickr/ Bert

Het Martini Ziekenhuis sluit het boekjaar 2015 af een positief resultaat van € 3.870.000. Hiervan is € 938.000 afkomstig van deelnemingen, zoals Kraamzorg Het Groene Kruis en de Martini Apotheek.

Dit blijkt vandaag uit het gepresenteerde jaardocument 2015. In het jaardocument legt het ziekenhuis verantwoording af over de activiteiten, beleid, strategie en de financiële resultaten.

Stijging solvabiliteit

Hans Feenstra, voorzitter Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis: ‘We zijn tevreden met dit financiële resultaat over afgelopen jaar. Het stelt ons in staat de financiële positie van het ziekenhuis verder te verstevigen en de plannen van de komende jaren mogelijk te maken. De stijging van de solvabiliteit van 18,74% in 2014 naar 20,63% in 2015 drukt dat uit.’

Afgelopen jaar zijn belangrijke en noodzakelijke stappen voor de toekomst van het ziekenhuis en de mensen die er werken gezet.

Hierbij valt te denken bijvoorbeeld aan de minimaal invasieve chirurgie met de operatierobot, de bouw van een spoedplein en de ontwikkeling van een digitaal patiëntenportaal, aldus Feenstra. Ook de omslag naar procesgericht werken en de bijhorende organisatieverandering vraagt veel flexibiliteit van iedereen.

Integrale bekostiging

Met ingang van 1 januari 2015 wijzigde landelijk de financiering van ziekenhuizen: Het Martini Ziekenhuis declareert met ingang van 2015 een integraal tarief voor geleverde zorg en draagt een deel van deze zorgomzet af aan de vrijgevestigd medisch specialisten.

Met de invoering van integrale bekostiging werd het Samenwerkingsverband Medisch Specialisten Martini Ziekenhuis (SMS) opgericht. Daarin zijn drie gremia verenigd: de Vereniging Medisch Specialisten, de Coöperatie van Medisch Specialisten (voor de behartiging van de financiële belangen van de vrijgevestigde medisch specialisten) en de Vereniging Medisch Specialisten in Dienstverband.

In de Bestuursraad, de vergadering tussen Raad van Bestuur en SMS, wordt deze samenwerking bekrachtigd.

Versterking Raad van Bestuur

Deze manier van samenwerken brengt de organisatie in stelling om snel beslissingen te kunnen nemen. Feenstra: ‘De versterking van de Raad van Bestuur met een derde lid drukt die gelijkgerichtheid tussen bestuur en medische staf ook uit. Aan kwaliteit, veiligheid en innovatie worden steeds hogere eisen gesteld. De ontwikkeling van deze onderwerpen vraagt dan ook om meer bestuurlijke aandacht. En met het aantreden van Ton Tiebosch hebben de juiste persoon in huis om de portefeuille Kwaliteit, Veiligheid en Zorginnovatie verder te brengen.’

Optimaal proces

Het Martini Ziekenhuis zette per 1 november een organisatiewijziging in gang. De bestaande RVE’s (Resultaat Verantwoordelijke Eenheden) werden geclusterd. Dit is een voorwaarde om verder aan de slag te gaan met de procesgerichte organisatie.

Feenstra: ‘ Procesgericht organiseren betekent dat we de samenhang tussen onze werkzaamheden verbeteren vanuit het perspectief van de patiënt. Concreet gezegd: we willen de route van de patiënt vanaf de eerste afspraak op de poli of het bezoek aan de Spoedeisende Hulp zó organiseren dat de vervolgstappen optimaal op elkaar aansluiten. Dat geeft de patiënt duidelijkheid en overzicht: hij weet vooraf hoe zijn ‘reis’ door het ziekenhuis verloopt en kan erop vertrouwen dat we de gemaakte afspraken nakomen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen