Aquathon, een succesvolle eerste hackathon over waterveiligheid

Foto: Rens van Aggelen

De eerste Aquathon in Groningen was een succes. Het team van NORISK IT uit Hoogkerk heeft de eerste hackathon over waterveiligheid gewonnen.

Van vrijdagavond 20 mei tot zondagavond 22 mei bogen ambitieuze, creatieve en technische teams zich over verschillende casussen rondom waterveiligheid.

Aquathon

TNO is één van de oprichters van Floodcontrol IJkdijk, de stichting die dijken in Nederland monitort met sensoren. Het Groningse bedrijf Target Holding verzamelt en analyseert al vijf jaar, real time, grote hoeveelheden open data die hieruit voortkomt.

Tijdens de Aquathon speelden de teams met deze gegevensverzameling. Ze bouwden binnen 48 uur apps aan de hand van deze data of bedachten toepassingen die niemand op voorhand had kunnen voorzien.

Winnaars

  • Het team van NORISK IT uit Hoogkerk werd winnaar van de eerste Aquathon. Het bedrijf bouwde niet één, maar twee producten waarmee maar liefst vier waterveiligheidsrisico’s werden opgelost.
    Het eindproduct werd gepresenteerd: een 3D-visualisatie van een Nederlandse dijk. In deze simulatie wordt een landschap onder water gezet, zodat kan worden voorspelt welke wegen en huizen er schade oplopen bij verschillende niveaus van overstroming.
  • De tweede prijs werd gewonnen door het team van het IBM Client Innovation Center. Zij ontwikkelden een oplossing waarmee dijkwandelaars worden ingeschakeld en gestimuleerd om hoogwater en beschadigingen aan dijken te rapporteren. De jury was met name onder de indruk, omdat het product binnen 48 uur functioneel af was en er goed uitzag.
  • Op de derde plaats eindigde de app waarmee men makkelijk kan zien wat er voor nodig is om een beschadigde windmolen op een dijk te repareren. Bijzondere bijkomstigheid is dat het team een heel preventieplan had uitgewerkt om problemen met windmolens op dijken te voorkomen.

De eerste hackathon over waterveiligheid in Groningen leverde nieuwe innovatieve oplossingen op om Nederland laag en droog te houden.

De organisatie is uitermate tevreden met de creativiteit en innovativiteit die is vrijgekomen tijdens de Hackathon en denkt op dit moment alweer na over een vervolg op de Aquathon in 2017 of 2018.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen