Girlsday bij Noorderpoort en Alfa-college

Student Engineering
Student Engineering
Foto: Alfa-college

Ruim 200 meiden uit het vmbo maken deze donderdag kennis met de wereld van bèta, techniek en IT bij Noorderpoort en het Alfa-college tijdens Girlsday. Deze dag is bedoeld om meiden tussen de 10 en 15 jaar te laten zien en ervaren welke opleidingen er zijn op dit gebied.

Girlsday is een initiatief van het landelijk expertisebureau VHTO en deze dag wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meiden zijn al jaren ondervertegenwoordigd bij opleidingen richting bèta, techniek en IT. “En dat is jammer”, vindt oud-studente van Noorderpoort Loes Hoving. “Techniek is namelijk zoveel meer dan vieze handen krijgen en sleutelen. Als meiden het juiste beeld aangereikt krijgen van wat nog meer techniek is, weet ik zeker dat meiden deze wereld verder willen ontdekken”. Hoving startte onlangs haar eigen onderneming ‘Discover Technology’ om meer meiden enthousiast te krijgen voor techniek. Noorderpoort vroeg haar alumna daarom om mee te helpen tijdens Girlsday: “Donderdag ga ik met meiden aan de slag met techniek in de zorg. Ik laat ze onder andere zien hoe je door middel van techniek medische hulpmiddelen kunt maken. Daarmee help je mensen echt. Dat zijn misschien beroepen waar je niet direct aan denkt en die dus ook je beeld van techniek kunnen veranderen. Ik hoop dat ze na donderdag net zo enthousiast zijn als ik.”

Activiteiten

Verschillende activiteiten zijn er bij locatie Admiraal de Ruyterlaan 2 van het Alfa-college en de locaties van Noorderpoort in Groningen, Stadskanaal en Delfzijl. Tijdens deze dag volgen de meiden meerdere workshops. Bij het Alfa-college doen de vmbo-leerlingen mee aan workshops zoals Hoe tof is waterstof, Stapelen met een robot, Stad van de Toekomst en Creatief lassen. “Met Girlsday proberen we om meiden een beter beeld van technische beroepen te geven. Dat ze ervaren hoe innovatief en leuk onze opleidingen zijn. Hoe goed je daarna een mooie baan kan krijgen. Daarnaast laten we zien dat er nu al veel meer meiden deze opleidingen volgen, dat zij het hier leuk vinden en het heel goed doen”, zegt Marion Arends, regiodirecteur bij het Alfa-college.

Girlsday

Deze dag is afgeleid van het Amerikaanse ‘Take-Our-Daughters-To-Work-Day’. Op die dag zien meiden wat de waarde is van een goede opleiding en carrièremogelijkheden in de toekomst. Naast de tienduizenden meiden die in Nederland meedoen, wordt Girlsday onder andere ook in Spanje, Polen, Zwitserland en Luxemburg georganiseerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen