Provinciebestuur neemt ‘Nachtwacht der onmisbaren’ in ontvangst

Foto: via Statenfractie SP

Het provinciebestuur heeft woensdag het kunstwerk ‘Nachtwacht der onmisbaren’ in ontvangst genomen. Het kunstwerk staat symbool voor de 3,5 miljoen mensen die werkzaam zijn in cruciale beroepen werken, maar vaak onzichtbaar zijn en ondergewaardeerd worden. Daarbij gaat het ook om de schoonmakers van het Provinciehuis.

De 3,5 miljoen mensen, die tijdens de coronapandemie als onmisbaar bestempeld werden hebben te vaak een laag loon, hoge werkdruk en veel onzekerheid.

Een afvaardiging van het comité van de onmisbaren werd ontvangen door de Commissaris van de Koning en gedeputeerde Fleur Gräper. Tijdens de overhandiging van de “Nachtwacht der onmisbaren” gaf het comité een uitgebreide toelichting op de positie van schoonmakers en hoe door het systeem van aanbesteden deze positie al jaren onder druk staat. De SP-fractie en een afvaardiging van de fractie van GroenLinks waren hier ook bij aanwezig. De PvdA-fractie kon door omstandigheden er niet bij zijn.

Monika Eliens, schoonmaker en activist: “We hebben goed duidelijk kunnen maken wat het in de praktijk betekent om schoonmaker te zijn”, vertelt schoonmaker Monika Eliens. “De werkdruk, onderwaardering, lage lonen en onzekerheid. Ik vertelde ze bijvoorbeeld over mijn eigen situatie, jarenlang heb ik als moeder niet met mijn kinderen samen kunnen eten omdat ik heel veel verschillende uren op een dag moest maken om te zorgen voor dat eten op die tafel”.

Eliens: “Wij waren er als afgevaardigden van de onmisbaren vandaag om te strijden voor aandacht en respect voor de werkers in cruciale beroepen en in het Provinciehuis verdienen de schoonmakers die er vaak al jaren werken dat respect ook door ze in vaste dienst te nemen.“

Statenlid Agnes Bakker van de SP : “Ik ga ervan uit dat deze “Nachtwacht der onmisbaren” een prominente plek in het provinciehuis krijgt en dat de waardering die vandaag is uitgesproken niet alleen blijft bij mooie woorden, maar ook werkelijk omgezet wordt in daden. De gedeputeerde gaf aan niet principieel een voorkeur te hebben voor aanbesteden, maar nog wel een aantal zorgpunten ziet. Het comité, bestaande uit Monika, Paula en Beatriz, heeft haar vandaag voldoende inzichten en ideeën meegegeven, dat ze naar mijns inziens met een gerust hart de schoonmakers (maar ook de catering) weer kan inbesteden.”

Tijdens de Statenvergadering van 9 maart staat het in dienst nemen van de schoonmakers door de Socialistische Partij op de agenda.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen