Ruim 400 deelnemers voor Groningse editie Low Car Diet

Foto: Samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar

Ruim 400 medewerkers van Groningse bedrijven laten van 1 tot en met 30 april vaker de auto staan om op de fiets, e-bike of het openbaar vervoer naar hun werk te reizen. Ze doen mee aan het Low Car Diet Groningen.

Low Car Diet Groningen is een wedstrijd van Urgenda en Groningen Bereikbaar om het schoonst, goedkoopst en gezondst reizende bedrijf van Groningen te worden.

De Groningse editie van het Low Car Diet startte vrijdagmorgen in de riksja. Gedeputeerden Fleur Gräper en Nienke Homan maakten op de Grote Markt de eerste duurzame kilometers voor de provincie in de fietstaxi.

Ze moedigden de andere deelnemers tijdens de start aan om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Fleur Gräper-van Koolwijk: “Mensen zijn gewoontedieren en zijn vaak gewend om op een bepaalde manier te reizen. Het Low Car Diet biedt de mogelijkheid om een maand lang verschillende manieren van vervoer uit te proberen. Hopelijk zorgt dat ervoor dat mensen de smaak te pakken krijgen en dat ze die alternatieve manier van reizen volhouden.”

Nienke Homan: “Practice what you preach, zeg ik altijd. Dus laat in de praktijk zien waar je voor staat. Daarom was het logisch voor mij om mee te doen met Low Car Diet. 50 medewerkers van de provincie Groningen mee aan de wedstrijd en maken gebruik van alternatief vervoer.”

Deelnemende bedrijven

Ruim 400 deelnemers van negen Groningse bedrijven en de provincie Groningen nemen deel aan het Low Car Diet. Dit zijn onder andere de Gasunie, Waterbedrijf Groningen, de gemeente Groningen, de Rabobank, Dienst Uitvoering Onderwijs, Hanzehogeschool Groningen, Marne Mosterd, Oosterhof Holman en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Low Car Diet

De wedstrijd biedt medewerkers de kans om andere, duurzame vormen van werk en vervoer uit te testen, zoals (deel-) fietsen, (high speed) e-bikes, alternatieve werk- en vergaderlocaties, het openbaar vervoer en elektrische en deelauto’s.

Carbon Manager

Via de online tool ‘Carbon Manager’ krijgen de deelnemende bedrijven inzicht in het reisgedrag van de medewerkers tijdens de wedstrijd. Zo besparen bedrijven op hun reiskosten, is er minder CO2-uitstoot en krijgen medewerkers meer beweging.

In 2015 bespaarden bedrijven door deelname gemiddeld 30% op hun kosten, bewogen medewerkers 40% meer en reisden ze 50% schoner.

Waarom in Groningen?

Groningen Bereikbaar ondersteunt het Low Car Diet niet alleen om duurzaam reizen te stimuleren. Anders reizen en werken leidt ook tot minder drukte op de weg en een betere bereikbaarheid van Groningen tijdens grote projecten als de ombouw van de zuidelijke ringweg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden