Pasen 2016

Foto: Publiek Domein

Pasen heeft in veel gezinnen een feestelijke betekenis. Voor de een een paasontbijt of paasbrunch, eieren zoeken, gezellig naar de woonboulevard of autoshow. Maar wat is nu eigenlijk Pasen en waarom eten we eieren en paasbrood met de Pasen en waarom de kleur geel?

Wat is eigenlijk Pasen?

  • Pasen is van oorsprong een heidens feest. Een feest van de heidense godin van licht en lente: Eastre. Op de zondag na de eerste volle maan is het Pasen. De vernieuwing van het leven werd gevierd.
  • In christelijke gezinnen wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus gevierd, nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging.
  • De Joden vieren met Pesach, het Joodse Paasfeest, de bevrijding uit de slavernij uit Egypte.

Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Gebruiken rond de paasdagen:

Waarom eten we Paasbrood?

Doordat Pasen direct na de vastenperiode valt werd door de rooms-katholieken deze periode afgesloten Er wordt dan feestelijk gebakken om de sobere periode af te sluiten.

Met veel ingrediƫnten zoals spijs, rozijnen, noten, krenten en sukade en sinaasappelsnippees wordt gebakken. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat het door het deeg gemengd wordt. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken.

Ook heeft paasbrood op witte donderdag, de donderdag voor Pasen, een speciale betekenis. Het laatste avondmaal van Jezus Christus wordt herdacht. Jezus Christus vergeleek zichzelf met het brood dat hij uitdeelde.

En dan de chocolade Paashazen?

De paashazen vinden hun oorsprong in het heidens Paasfeest. De paashaas is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers die gelegd worden door verschillende vogelsoorten en men dacht dat de haas de eieren had gelegd. Zo kwam ook de paashaas aan zijn teken van vruchtbaarheid.

Een andere oorsprong waaraan gedacht wordt is dat de haas zich razend snel voortplant en daardoor een teken van vruchtbaarheid is.

De eieren die verstopt worden door de paashaas komen ook voort uit de eieren die verstopt lagen in de hazenlegers. Vroeger was de Paastijd de tijd dat de mensen gingen zoeken naar eten. Ze vonden dan de eieren in de oude hazenlegers.

Waarom eten we met Pasen eieren?

  • Het ei stond symbool voor nieuw leven en dus ook wel symbool kon zijn voor het nieuwe leven na de opstanding van Jezus.
  • Eieren werden vroeger ook opgespaard tussen Carnaval en Pasen omdat in die periode streng werd gevast. Op de feestdag van Pasen werden eieren lekker opgegeten om aan te geven dat het vasten voorbij was.
  • Ook zijn het ei en het kuiken symbool voor het voorjaar en het nieuwe leven.

Het schilderen van eieren is bedoeld om het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen.

Vrolijk Pasen zeggen we omdat voor Christenen Pasen het feest is om de opstanding van Jezus te vieren.

Geel

Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten….
Geel is duidelijk een echte paaskleur, en dat komt voort uit het oorspronkeljke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is.

Fijne Paasdagen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden