Versoepeling lockdown: Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag

Stilbeeld persconferentie.
Foto: Eigen foto

Premier Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, kondigden een versoepeling aan van de huidige lockdown. Echter de horeca, evenementen- en culturele sector mogen opnieuw niet open. aantal nieuwe coronamaatregelen toe

‘Eind van de maand komt het kabinet met een plan voor de langer termijn’, aldus Rutte. Door de omikronvariant verspreidt het aantal besmettingen veel sneller, aan de andere kant is de maatschappelijke impact enorm. Van alle kanten neemt de druk toe. Het Outbreak Management Team geeft aan dat er ruimte is voor een aantal versoepelingen.

Echter doordat het effect van omikron nog niet voorspeld kan worden en de onzekerheden daarover niet alles open kan.

Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag weer meer mogelijk.

Onderwijs, cultuur en sport

Het fysieke onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan weer open. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziek, toneel en dans, is binnen en buiten weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.

Detailhandel en contactberoepen

Alle winkels mogen dagelijks weer open tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm van dat neerkomt op één persoon per 5 vierkante meter. Ook gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen.

Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen ook weer werken tot 17.00 uur ’s middags.

Mondkapjes

De mondkapjesplicht en het advies wordt uitgebreid. Geen stoffen mondkapjes meer.

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of al in 2022 corona heeft gehad, hoeft per direct niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon.

Het quarantaine advies voor mensen met cruciale beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Overige maatregelen

Met de recordhoogtes besmettingen van de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan in het onderwijs, het openbaar vervoer, bij de politie en op allerlei andere belangrijke plekken tot grote problemen leiden.

Daarom gelden deze maatregelen per 15 januari:

  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Blijf bij klachten thuis en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag bij de GGD testen.
    Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
  • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
  • Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies.
  • Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Op 25 januari bekijkt het kabinet de situatie opnieuw en is er een nieuw weegmoment. Daarbij wordt het eerst gekeken naar de horeca, musea, bioscopen en theaters, maar er is nog niets zeker.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen