Sinterklaas viering in Nederland

Foto: De Redactie

Vandaag is het Sinterklaas, ook wel pakjesavond genoemd. Het Sinterklaasfeest wordt normaal gezellig samen met familie en vrienden gevierd en kinderen zitten in spanning te wachten of Sinterklaas een cadeautje brengt.

Sinterklaas kwam op 20 november aan in de stad Groningen. Voor kinderen een magisch moment, de schoen zetten met vaak een tekening voor Sinterklaas en de Pieten in de schoen en een wortel, hooi of suikerklontjes voor de schimmel van Sinterklaas, “Ozosnel”. Ook zingen ze vaak sinterklaasliedjes bij de schoen om Sinterklaas te verwelkomen. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers of een klein cadeautje in hun schoen.

Uit het jaarlijkse feestdagenonderzoek, Lootjestrekken.nl, blijkt dat 49 procent van de Nederlandse bevolking dit jaar van plan is Sinterklaas te vieren. Vorig jaar vierde slechts 35 procent Sinterklaas. Hiermee is het aantal sinterklaasvierders vrijwel terug op het ’normale’ niveau van 2019.

Net als vorig jaar staan door de pandemie Kaart-, dobbel en bordspellen hoog op het verlanglijstje. Pokémon kaarten, Lego en knutselspullen vormen de landelijke top vijf van het digitale warenhuis Bol.com.

Het weer belooft koud te worden op pakjesavond. Ook wat neerslag is te verwachten, met overdag af en toe regen maar soms ook natte sneeuw.

Dit jaar is het advies om maximaal vier mensen thuis uit te nodigen voor het Sinterklaasfeest door de coronapandemie. Ook wordt geadviseerd om een zelftest te doen voordat je op Sinterklaasbezoek gaat.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen