Nieuwe en aangescherpte coronamaatregelen gelden vanaf deze zondag

Foto: CC BY-SA 4.0 /Wikipedia Commons/Hardscarf

Sinds deze zondagochtend 5.00 uur gelden nieuwe en aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde.

Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 uur en 5.00 uur. Dat geldt voor de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters. Sportscholen zijn na 17.00 uur eveneens gesloten.

Alleen essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen langer openblijven, tot 20.00 uur. Amateursport is tussen 17.00 uur en 5.00 uur niet toegestaan. Topsport mag wel, maar zonder publiek.

Eet- en drinkgelegenheden waarbij eten en drinken kan worden afgehaald mogen wel openblijven tussen 17.00 uur ’s middags en 5.00 uur ’s ochtends. Dat geldt eveneens voor wegrestaurants en tankstations naast snelwegen.

Onderwijs

Scholen blijven open, maar daar gelden aanscherpingen voor. Leerlingen vanaf groep 6 en middelbare scholieren moeten in de gang een mondkapje dragen. Kinderen met een neusverkoudheid jonger dan 12 jaar moeten thuisblijven en zich laten testen. Ook moeten leerkrachten en leerlingen twee keer week een zelftest doen.

Afstand en thuiswerken

In de horeca, bioscopen en theaters zijn 1,5 meter afstand houden en een mondkapje verplicht. Eveneens geldt dit voor doorstroomlocaties, zoals musea en beurzen. Hierdoor kunnen minder mensen binnen zijn. Het thuiswerkadvies is aangescherpt. De regel is werk thuis, tenzij het niet anders kan. In dat geval geldt de anderhalvemeter.

De regering adviseert om een zelftest te doen als je op bezoek gaat of bezoek krijgt. Daarnaast is het advies om het contact met 70-plussers en kinderen onder de 12 zoveel mogelijk te vermijden.

De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Lees ook: Avond-lockdown en nieuwe strengere maatregelen overdag aangekondigd

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen