452 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 452 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 112 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland (69), Westerkwartier (62), Eems-delta (52), Midden-Groningen (50), Oldambt (33), Stadskanaal (25), Pekela (11) en Veendam (10). Van 14 besmettingen is de woongemeente onbekend.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen geregistreerd bij het RIVM. Een persoon uit de gemeente Groningen en de gemeente Oldambt zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Aantal ziekenhuisopnames

In de provincie Groningen zijn donderdag 64 patiënten opgenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN). Daarvan liggen 15 patiënten op de IC. In de drie noordelijke provincies zijn gezamenlijk 190 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan liggen 44 op de IC. Dertig patiënten komen van buiten de regio. Daarvan liggen 14 patiënten op de intensive care.

Landelijk

Het RIVM meldt landelijk 22.274nieuwe positieve tests. Het zijn er 1.488 minder positieve tests dan woensdag. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.218 positieve tests per dag geregistreerd. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich minder laten testen in het weekend en in de loop van de week een soort ‘inhaalslag’ ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. I in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.339 positieve tests per dag geregistreerd.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 2.545 coronapatiënten, van wie 505 op de IC’s. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 61 corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Groningen blijft donkerrood op Europese coronakaart

De provincie Groningen blijft evenals de overige elf provincies van Nederland donkerrood op de Europese coronakaart. Dat is het hoogste coronawaarschuwingsniveau van Europa.

Nergens in het westen van Europa worden zoveel coronagevallen vastgesteld als in Limburg. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken 22.482 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke vijftig Limburgers.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Op de kaart staan in totaal 212 regio’s. Limburg en zestien andere regio’s hebben meer dan 2000 besmettingen per 100.000 mensen.

De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden