Subsidie voor Syrisch Vluchtelingenkoor en workshops om taalvaardigheid te verbeteren

foto via Provincie Groningen.
Foto: Tom Scheper, Hellenthal Producties

Zes projecten hebben een subsidie ontvangen van de provincie Groningen uit de regeling ‘Amateurkunst, cultuurparticipatie en erfgoed’.

Een koor met voormalig Syrische vluchtelingen, het Syrisch Vluchtelingenkoor New Life Choir en inwoners van de Groninger wijk Kostverloren gaan samenwerken aan aan het filmproject ‘Zayn’. De provincie Groningen draagt 10.000 euro subsidie bij aan het filmproject.

Filmproject

In een film van 15 minuten delen de voormalige vluchtelingen hun ervaringen in de Nederlandse samenleving. Wat verbindt en onderscheidt hen in een gepolariseerde samenleving? Het koor speelt een belangrijke muzikale rol in de film.

Inwoners van Kostverloren stellen repetitieruimte beschikbaar, figureren in de film en verzorgen catering en vervoer. Door de wijk bij de film te betrekken komen bewoners in de wijk ook sociaal nauwer tot elkaar. Stichting Noord Film krijgt 10.000 euro subsidie voor het filmproject.

Taal op straat

Het project ‘Taal op straat’ is ontwikkeld om de taalvaardigheid van nieuwkomers en andere laaggeletterden in Groningen, Oldambt en Pekela te verbeteren. Stichting Square Web krijgt 17.000 euro subsidie van de provincie om het project uit te voeren.

In vier workshops gaan deelnemers teksten op straat fotograferen en met elkaar bespreken. Ze schrijven hun gedachten en associaties bij de foto’s op en maken er een beeld van. Het portret van de wijk, zoals laaggeletterden die beleven, verschijnt op een website en als affiche in wijkkranten.

Het project verbetert niet alleen de taalvaardigheid, maar zorgt er ook voor dat deelnemers zich beter thuis voelen in de gemeente.

Subsidie voor volgende vier projecten

  • Westerkwartier Side Story, 40.000 euro, Stichting Westerkwartiermakers (amateurkunst);
  • Het verhaal van de VeenkoloniĆ«n, 22.400 euro, Stichting Facilities (amateurkunst);
  • De kronieken van het Hunzedal, 2.500 euro, Stichting Metafora (cultuurparticipatie);
  • Fonds voor beginnende bands, 2.500 euro, Stichting Muziekvrienden Groningen (amateurkunst).

Amateurkunst, cultuurparticipatie en erfgoed

De subsidieregeling werd begin maart 2021 opengesteld voor cultuur- en erfgoedinstellingen in de provincie Groningen. De subsidie is ook voor activiteiten gericht op erfgoed, archeologie en het gebruik van de Nedersaksische taal. De laatste beoordelingsronde van dit jaar sluit op 1 november. In 2022 is er weer budget beschikbaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden