Vegetarisch eten bij recepties en etentjes ingevoerd in gemeente Groningen

Foto: RitaE via Pixabay

Vanaf de komende raadsvergadering in oktober geldt in de Groningse gemeenteraad het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’ Dit betekent dat het eten standaard vegetarisch is, bij recepties en etenjes, tenzij men zelf aangeeft vlees of vis te willen.

Naast de gemeenteraad wordt het principe volgens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks ook uitgerold in de gemeentelijke organisatie. Voor de bedrijfsrestaurants en kantines wordt er gestreefd naar een omkering van de dierlijke (nu 60%) en plantaardige (nu 40%) producten die worden geconsumeerd. Dit gaat de gemeente doen door meer variatie in het vleesvervangend aanbod aan te brengen en plantaardige producten steviger te promoten.

Woordvoerder dierenwelzijn Nick Nieuwenhuijsen: “GroenLinks staat natuurlijk niet alleen op Dierendag stil bij dierenwelzijn. We eten met z’n allen veel te veel dierlijke producten. Hiermee stoten we bergen CO2, stikstof en ammoniak uit en het raakt ook onze eigen gezondheid. Daarom is het goed om de norm om te keren en standaard vegetarische gerechten aan te bieden.”

Het principe is beschreven in de Voedselagenda 2021-2023.

Ook de Groningse Provincie Staten is onlangs overgestapt op vegetarisch als standaard, evenals de gemeenten Amsterdam, Utrecht en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen