42 nieuwe coronabesmettingen en één ziekenhuisopname in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 14 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een persoon uit de gemeente Groningen is opgenomen in het ziekenhuis.

In de gemeente Groningen werden 22 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerwolde (9), Het Hogeland (5), Midden-Groningen (4), Stadskanaal (3), Eemsdelta en Westerkwartier (2). In de gemeenten Pekela, Veendam en Oldambt werden geen besmettingen vastgesteld.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 1.841 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 94 minder dan woensdag. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1.801 positieve tests per dag geregistreerd.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 513 coronapatiënten, staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 19 minder dan woensdag en het laagste aantal sinds 24 juli. Op de ic’s liggen 183 patiënten, drie minder dan woensdag.

Bij het RIVM werden twaalf corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld.

Groningen opnieuw rood op Europese coronakaart

Groningen is een stap omlaag gegaan op de kaart van coronagevallen in Europa. Groningen kleurt nu oranje op de kaart in plaats van rood. Alleen Friesland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Niet alleen het aantal positieve tests in Nederland daalt, maar ook het percentage. Van alle tests die in de afgelopen twee weken zijn uitgevoerd, bracht 3,8 procent een coronabesmetting aan het licht. Bij de kaart van vorige week was dit meer dan 4 procent, en in juli, op de top van de vierde golf, was een op de tien testen positief.

Het aantal positieve tests daalt het snelst in Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. Ook in andere delen van Europa verbetert de situatie. Zo krijgen meerdere regio’s in Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland en Denemarken een lagere waarschuwingskleur.

In Midden-Europa stijgt het aantal positieve tests juist. Zo is heel Slovenië nu donkerrood, het hoogste niveau. Ook in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk verslechtert de situatie. Polen heeft zo weinig gegevens aan het ECDC gegeven dat de dienst de situatie daar niet kan beoordelen. Het land is helemaal grijs en dat is uitzonderlijk.

De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden