Troonrede 2021: Afhandeling aardbevingsschade Groningen te lang te stroperig geweest’

Foto: Eigen foto via livestream NOS.

Koning Willem-Alexander heeft vandaag tijdens Prinsjesdag voor de zevende keer de aardbevingsproblematiek in Groningen benoemd in de troonrede.

‘Tot slot moet de regering bij dat gesprek over de rechtsstaat en rechtszekerheid de hand in eigen boezem steken’, aldus de koning. ‘De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen is te lang te stroperig geweest’. ‘Fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen’.

Verder benadrukte de koning de buitengewone prestatie van mensen, die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg. ‘De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen’, aldus de koning. Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa’s en militairen die bijsprongen.

“Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie”, zei de koning.

Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. “Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar.”

Daarnaast benadrukte de koning het belang van klimaatregelen in de troonrede. De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering. Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst. Willem-Alexander noemde de watersnood die Limburg dit jaar trof “een harde waarschuwing”.

Lees hier de complete troonrede.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden