Geheugenbalkon, Park Meerstad en Wooncomplex Kempkensberg winnaars Groninger Architectuurprijs 2021

Geheugenbalkon.
Foto: via GRAS

Het Geheugenbalkon, het wooncomplex Kempkensberg en Park Meerstad zijn de winnaars geworden van de Groninger Architectuurprijs. De prijzen voor de beste nieuwe architectuurprojecten van Groningen werd en vrijdag uitgereikt in EMG Faktors.

De vakjury van de Groninger Architectuurprijs 2021, dit jaar afkomstig uit Amsterdam koos voor het Geheugenbalkon aan de Hereweg. Het ontwerp werd gemaakt door Studio LA in opdracht van Kunstpunt Groningen, met de Combinatie Herepoort en Mannen van Staal als bouwers. De tweede prijs ging naar het nieuwe hoofdkantoor van NNZ, ontworpen door TEAM 4 Architecten. De derde prijs was voor de herinrichting van het Akerkhof door Stadsontwikkeling Gemeente Groningen en Anouk Vogel.

Prijswinnaars online verkiezing

Dit jaar brachten 11.178 mensen op de website van de Groninger Architectuurmaand een stem uit op hun favoriete project. Met 2254 stemmen werd Park Meerstad de winnaar. Het werd ontworpen door LAOS Landschapsarchitecten en Jeroen Doorenweerd, in opdracht van Kunstpunt Groningen, Bureau Meerstad en de gemeente Groningen en aangelegd door Boskalis, Aannemingsbedrijf Bouwmij BV en Vrijenban. Het nieuwe hoofdkantoor van NNZ werd met 1868 stemmen tweede. De derde plaats was met 872 stemmen voor The Market Hotel, een ontwerp van Thomas Müller Ivan Reimann Architekten.

Park Meerstad, foto via GRAS.

Prijswinnaars publieksjury

De publieksjury, die met de Specialistenbus alle genomineerde projecten bezocht, koos voor het wooncomplex Kempkensberg als nummer één, het ontwerp van De Zwarte Hond. De woningen aan de Vossenburglaan in Meerstad van vector-i werden tweede. De gedeelde derde prijs was voor het Geheugenbalkon en het hoofdkantoor van NNZ.

Wooncomplex Kempkensberg.

Over de Groninger Architectuurprijs

De Groninger Architectuurprijs is de jaarlijkse prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. Met de prijs vragen we aandacht voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp.

De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van het programma van de Groninger Architectuurmaand.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden