Geen 1,5 meter, mondkapjes in ov en vaker coronatoegangsbewijs vanaf 25 september

Foto: Wikipedia Commons/CC BY-SA 4.0/MartinD

De regel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, komt per 25 september te vervallen. Vanaf diezelfde datum is voor iedereen van 13 jaar en ouder wel een coronatoegangsbewijs verplicht bij een bezoek aan bijvoorbeeld een café, een concertzaal of theater. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws.

In het Catshuis werd zondag vergaderd over de coronamaatregelen voor de komende periode. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge lichten de besluiten dinsdagavond toe tijdens een persconferentie.

Het demissionaire kabinet kondigde eerder al aan dat het coronatoegangsbewijs, dat aantoont dat iemand gevaccineerd is of negatief getest op het coronavirus, mogelijk breder zou worden toegepast.

Met het schrappen van de verplichte 1,5 meter afstand vervalt de basis van veel beperkingen die sinds maart vorig jaar het openbare leven beheersen. Wel blijft het devies van het demissionaire kabinet: geef elkaar de ruimte. Hoe deze grote versoepeling in de praktijk gaat uitpakken, is voor heel veel sectoren nog niet helemaal duidelijk. Maandag en dinsdag moeten daarover nog veel knopen worden doorgehakt. Met name voor evenementen staan nog veel vragen open.

Voor nachtclubs zullen Rutte en De Jonge volgens ingewijden nog geen goed nieuws hebben. Horecagelegenheden moeten tussen middernacht en 6.00 uur ’s ochtends de deuren gesloten houden, en dat blijft zo.

Verder blijft in het openbaar vervoer een mondkapje voorlopig nog verplicht. Ook blijft het advies om indien mogelijk thuis te werken nog gelden. De basismaatregelen tegen het coronavirus, zoals vaak de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten, blijven ook nog van kracht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden