‘Red de Nacht’, een petitie van Nachtburgemeesters, waaronder in Groningen

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Hardscarf

Nederlandse nachtburgemeesters en -raden, verenigd in Dutch Nighttime Alliance (DNA), waaronder de nachtburgemeester in Groningen zijn een petitie gestart met als doel ‘het redden van de nacht’. Zij doen met klem een oproep aan de overheid om het uitgaansleven te redden via een gecontroleerd, aangescherpt heropeningsplan.

De nacht is volgens DNA van onschatbare waarde voor de maatschappij van alledag – en niet alleen economisch. Door de coronamaatregelen dreigt de sector nu te verdrinken, met alle gevolgen van dien. Behalve de economische gevolgen heeft het ook maatschappelijke en sociale gevolgen.

Het heropeningsplan bestaat uit vijf stappen en volgt het onderzoek van Fieldlab. Zo moeten de feiten die voortkomen uit dit onderzoek leidend zijn bij het maken van beleid. De nachthoreca kan open door middel van Testen voor Toegang, mits fouten in het systeem worden aangepakt en de capaciteit wordt opgeschaald. De geldigheidsduur van een QR-code moet naar 24 uur, en de code en ID-bewijs moeten structureel worden gecontroleerd. Daarnaast vindt men dat er voor de hele sector een steunpakket moet komen. Dit geldt ook voor beveiligers, technici en decorbouwers die bijvoorbeeld in de nachthoreca actief zijn.

Het heropeningsplan is inmiddels door ruim 855 organisaties in het land ondertekend.

Kijk voor meer informatie en ondertekening van de petitie op  dutchnighttimealliance.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden