Subsidie voor aanschaf camera voor succesvolle boring naar aardwarmte

Foto: via Provincie Groningen

Het bedrijf Deep Atlas uit Groningen krijgt ruim 38 duizend euro subsidie om een zogenaamde SWIR hyperspectraal camera aan te schaffen. Met deze technologie kan beter worden ingeschat of een bodemboring voor aardwarmte succesvol zal zijn. Dat meldt de provincie Groningen.

Het bedrijf beschikt straks volgens de provincie als eerste in Nederland over deze speciale camera en zal daarmee bijdragen aan verduurzaming van energiegebruik.

De camera wordt ingezet om geschikte locaties te vinden voor boringen naar aardwarmte. Het bedrijf werkt hierbij nauw samen met de Rijks Universiteit Groningen.

Duurzame warmte

Aardwarmte is een duurzame energiebron. Bijna de helft van ons energieverbruik gaat op aan verwarming en moet naar duurzame warmtebronnen omgezet worden. Aardwarmte gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie als vervanger van (fossiel) aardgas. Bij de transitie naar aardwarmte zijn diepe boringen nodig en dat vergt forse investeringen.

Over het bedrijf

Deep Atlas BV heeft recent een softwarepakket ontwikkeld om de grote hoeveelheid data te kunnen verwerken die nodig is bij het analyseren van zogenaamde korte-golf infrarood (SWIR) metingen. Dit zijn scans van gesteente monsters uit de diepe ondergrond die voor (mogelijke) boringen kunnen worden geanalyseerd op hun doorstroombaarheid.

Het geld voor de camera komt uit het Coronafonds, bedoeld om Groningen sterker uit de coronacrisis te laten komen. Met deze regeling ondersteunt de provincie innovatieve en duurzame projecten van middelgrote en kleine bedrijven, die bijdragen aan een toekomstbestendige economie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden