Gedeeltelijke zonsverduistering deze donderdag goed te zien

Foto: CC BY 3.0/Wikipedia Commons/ Nefreut

Deze donderdag is er voor het eerst sinds 2017 kans om in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

De maan zal ongeveer tussen 11.19 uur en 13.31 uur een gedeelte van de zon afschermen. De zon staat op dit deel van de dag hoog aan de hemel en is goed zichtbaar.

Ook werkt het weer volgens Weeronline mee aan de ideale kijkomstandigheden voor deze gedeeltelijke zonsverduistering. De dag start in het noorden en midden mogelijk met wat mist, maar dit lost waarschijnlijk snel op. De zon schijnt op wat stapelwolken na uitbundig.

Gedeeltelijke zonsverduistering

De maan zal als eerste de rechterbovenkant van de zon verduisteren en vervolgens verder naar links schuiven. De zon zal op het hoogtepunt van de verduistering om 12.23 uur voor 17 procent door de maan worden afgeschermd en dan lijkt het net of er aaan de bovenkant een hap uit de zon is genomen. Het zal tijdelijk even minder zonnig zijn. Vervolgens schuift de maan verder naar links. Na half 2 ’s middags zal de zon weer volledig zichtbaar zijn.

Het advies is om een speciale eclipsbril te gebruiken als je naar de zon wilt kijken om de ogen te beschermen. Mocht je deze niet in huis hebben, bekijk dan onderstaande tip van de Vroege Vogels.

 

Ook live meekijken kan via YouTube.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden