Alle werkschepen van provincie Groningen straks elektrisch

Werkschip Thomas van Seeratt van de provincie.
Foto: Provincie Groningen

De provincie vervangt haar huidige werkschepen door twee elektrisch aangedreven werkschepen. In 2023 worden deze werkschepen gebouwd.

De investering is 2,1 miljoen euro. Groningen wordt de eerste provincie waarvan alle werkschepen elektrisch worden, meldt de provincie.

Vervanging

De provincie gebruikt nu twee werkschepen voor het onderhoud van de provinciale vaarwegen. De DWK, het oudste schip is 51 jaar oud en aan vervanging toe. Het andere schip, de Thomas van Seeratt, werd in 2012 in gebruik genomen. Dit schip is groter en daardoor vooral geschikt voor werkzaamheden op ruimer water.

Omdat Rijkswaterstaat het onderhoud van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl in 2019 van de provincie overnam, is de inzet van dit werkschip minder efficiƫnt geworden.

Onderhoud

De nieuwe werkschepen worden gebruikt op vaarwegen in de provincies Groningen en Drenthe voor onderhoud van onder andere bruggen en sluizen, remmingwerken van bruggen en aanlegvoorzieningen. Daarnaast worden de schepen ingezet bij calamiteiten, aanvaringen, inspecties en de oplevering van nieuwe schepen.

In 2020 nam de provincie het elektrische inspectieschip PW18 in gebruik voor toezicht, handhaving en begeleiding van scheepvaart en evenementen op het water.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen