Eikenprocessierups ontwikkelt sneller brandharen door warme weer

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikpedia Commons/ Kleuske

Door het warme weer van de afgelopen dagen is de ontwikkeling van de eikenprocessierups versneld, dat meldde het Kenniscentrum Eikenprocessierups woensdag.

Uit een eigen inventarisatie komt naar voren dat zo’n 15 procent van de rupsen het vierde larvenstadium heeft bereikt. Dit is het stadium waarin zij brandharen ontwikkelen, die voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. De eerste nesten van de eikenprocessierups zijn vanaf volgende week te zien, verwacht het centrum.

Deze brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als jeuk, koorts, longklachten, duizeligheid en soms oogirritatie.

Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht dat de piekperiode in juli plaatsvindt. Dit is drie weken later dan in de afgelopen jaren, toen de meeste klachten werden veroorzaakt tussen half mei en half juli. Dat is het gevolg van het koudere lenteweer van afgelopen weken.

De warmtepiek eind maart en de koude periode hierna hebben voor een spreiding in de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen gezorgd. Door het warme weer zullen ook deze eikenprocessierupsen versneld in het brandharenstadium komen. Mogelijk duurt de overlast periode dit jaar langer.

Pas de komende weken wanneer de nesten ontstaan, wordt pas zichtbaar hoe groot de eventuele plaagdruk kan zijn.

(Bron: Nature Today)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden