Nationale Dodenherdenking: Aangepast vlagprotocol, de taptoe en het Wilhelmus

Foto: CC BY-SA 2.5/Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

De activiteiten rond de Nationale Dodenherdenking vinden door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 worden ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt opnieuw heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. De vlaggen hangen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers.

De gemeente Groningen heeft besloten de vlaggen niet halfstok te hangen vanaf de torens vanwege de slechte weersverwachting. De vlaggen vanaf de grondmasten hangen wel halfstok, meldt de gemeente.

De Nederlandse vlag mag vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Door de coronacrisis zijn vrijwel alle herdenkingen en alle stille tochten afgelast. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus.

Kransleggingen

In Groningen, Haren en Ten Boer vinden een aantal kransleggingen plaats bij de diverse monumenten. Bij een aantal herdenkingen legt een vertegenwoordiger van het Groninger gemeentebestuur namens alle Groningers een krans.

Een kleine afvaardiging van de Stichting 4 Mei legde dinsdagochtend kransen en bloemstukken bij onder andere het Verzetsmonument en bij de Joodse begraafplaats  Zuiderbegraafplaats, het NS-monument en het Indië-monument op de Selwerderhof. Net als vorig jaar was er geen publiek welkom bij de rondgang van de bestuursleden langs de monumenten.

Burgemeester Koen Schuiling zal later dinsdagmiddag aanwezig zijn bij een kranslegging bij het Joods monument aan de Hereweg en bij het Stadhuis aan de Radesingel. Ook hierbij is geen publiek welkom.

Dinsdagavond leggen burgemeester Koen Schuiling en Commissaris van de Koning René Paas een krans bij het monument op het Martinikerkhof, nadat er om 20.00 uur twee minuten stilte in acht zijn gekomen. Burgemeester Schuiling zal dan ook een toespraak houden. RTV Noord gaat de herdenking live op televisie en internet uitzenden.

Kranslegging op de Dam

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking en leggen de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. In verband met de coronamaatregelen is de Dam net als vorig jaar niet openbaar toegankelijk.

Ook kunnen er bloemen worden gelegd bij een van de 4000 oorlogsmonumenten in het land. Dat kan ook digitaal via www.4en5mei.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen