Geen verdere versoepelingen coronaregels vanaf 11 mei

De Corona-app.
De Corona-app.
Foto: Pixabay

De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk zouden ingaan vanaf 11 mei laten langer op zich wachten. Het ging dan bijvoorbeeld om het openen van sportscholen en dierentuinen. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Zondag zou het kabinet op het Catshuis overleggen over de tweede stap van het zogeheten openingsplan. Maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend.

Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei.

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zou men weer vier mensen thuis mogen ontvangen en weer uit eten kunnen in horecagelegenheden.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei vrijdag al dat het allerminst zeker was dat het kabinet zondag bijeen zou komen om de versoepelingen te bespreken. Hij noemde de situatie in ziekenhuizen “druk en zwaar” en zei dat een Catshuisoverleg “niet zoveel zin heeft” als het Outbreak Management Team (OMT) geen ruimte voor versoepelingen ziet.

CoronaMelder geeft vanaf zaterdagmiddag weer meldingen

De CoronaMelder-app geeft gebruikers vanaf zaterdagmiddag 17.00 uur weer een melding als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge besloot woensdagavond de meldingen voor twee dagen uit te schakelen vanwege privacyproblemen bij Google.

De meldingen blijven nog iets langer uit omdat het ministerie van Volksgezondheid wil wachten tot de veilige updates van Google op Android-telefoons staan. Ook de opgespaarde meldingen van de afgelopen 48 uur zullen dan alsnog worden verzonden.

Er zat een fout in het digitale raamwerk van Google. Daardoor hadden apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten toegang tot de gezondheidsgegevens van gebruikers van de CoronaMelder. Google zei woensdagavond al een update klaar te hebben waar de fout is uitgehaald. Het ministerie gebruikte de afgelopen dagen om te controleren of de privacyvoorwaarden in de nieuwe update gewaarborgd zijn. Dat blijkt het geval, zeggen de onderzoekers van het ministerie en de onderzoeker die het lek aan het licht heeft gebracht.

Via de website coronamelder.nl kunnen mensen checken of de benodigde update op hun telefoon staat.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet eerder weten dat het voor de bestrijding van de epidemie niet heel veel uitmaakt dat de CoronaMelder enkele dagen geen meldingen gaf als zij in de buurt kwamen van een besmet persoon. De CoronaMelder heeft namelijk de meeste toegevoegde waarde als mensen “onbekende contacten” hebben. Zulke contacten hebben de meeste mensen weinig vanwege de nog steeds geldende lockdown. Door het openen van de terrassen en de afschaffing van de avondklok afgelopen woensdag neemt het aantal onbekende contacten weliswaar toe, maar relatief gezien zijn het er nog steeds niet zo veel.

Bijna 5 miljoen Nederlanders hebben de CoronaMelder-app op hun telefoon. In totaal hebben 156.044 mensen een coronatest gedaan naar aanleiding van een melding op de app. Iets minder dan 10 procent van die testen was positief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen