Inwoners van Groningen hebben hoogste studieschuld

Foto: Publiek Domein

Inwoners in de gemeente Groningen hebben de hoogste studieschuld van Nederland. Groningen voert de lijst aan van de tien steden waarbij studenten de hoogste studieschuld hebben.

Eén op de 25 Nederlanders heeft een openstaande studieschuld bij de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) , dat blijkt uit cijfers van de overheidsorganisatie. Gemiddeld staat er per persoon een schuld van 12.600 euro open.

Top 3

Tien steden zitten boven het landelijk gemiddelde en studenten in Groningen blijken het meeste geld op te maken. Daar hebben 1 op de 10 volwassen inwoners een gemiddelde studieschuld van €16.243,86. Ruim 17.000 inwoners in Groningen hebben op dit moment een studieschuld.

Amsterdam volgt op de tweede plek. In de hoofdstad hebben 1 op de 9 inwoners een schuld en de studentenstad Leiden maakt de top 3 compleet, daar hebben 1 op de 14 volwassen een studieschuld.

Hogere studieschuld

In vijf jaar tijd is de totale studieschuld bijna verdubbeld. In 2009 was het nog een totale schuld van 4,6 miljard euro, in 2014 was dit al 8,66 miljard euro. Door de invoering van het sociale leenstelsel is de verwachting dat deze schuld de komende jaren nog verder oploopt.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat extra aandacht besteden aan voorlichting over de gevolgen van de leningen. De verwachting is dat het aantal studenten met forse studieschulden zal afnemen door de invoering van de studiekeuzecheck.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden