Coronamaatregelen drie weken verlengd, avondklok naar 22.00 uur vanaf 31 maart

Foto: De Redactie

De coronamaatregelen blijven voorlopig de komende drie weken gelden tot 20 april. Dat meldden demissionair premier Rutte en demissionair zorgminister De Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond.

De besmettingscijfers zijn nog steeds flink hoog, het R-getal en de bezetting in de ziekenhuizen laten het op dit moment volgens Rutte niet toe om de coronamaatregelen te versoepelen.

De besmettingen met het coronavirus nemen toe, het aantal coronapatiënten op de intensive cares stijgen. De derde golf begint zichtbaar te worden.

Voor de avondklok wordt een uitzondering gemaakt en gaat vanaf volgende week woensdag 31 maart een uur later in, om 22.00 uur.

Op weg naar de zomer 60plussers zijn gevaccineerd. Dan kan er meer. Hoe de weg er naar toe voor ons liggen.

Het is minder goed nieuws vandaag. Twee weken geleden werd gehoopt op een paar kleine versoepelingen, zoals het openstellen van terrassen, meer winkels open en een openstelling voor het hoger onderwijs.

“Ik begrijp het ongeduld”, aldus Rutte. “Het is onze verantwoordelijkheid om het samen te doen”.

Het vervolg kan twee kanten op. We blijven kijken naar wat er wel kan en nodig is. “Het kan nodig blijken dat er nog strengere maatregelen nodig zijn”. Maar als de cijfers meevallen, kunnen ook de versoepelingen “naar voren worden gehaald”.

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei. De ontwikkeling in de buurlanden laat dit volgens Rutte niet toe. Het dringende advies is, blijf in Nederland. Voor de zomervakantie kan nog geen advies gegeven worden.

Voor het hoger onderwijs is het opnieuw een domper. Het streven is nu dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen, maar dat kan op zijn vroegst 26 april.

Derde en laatste punt, opnieuw een enorme domper instellingen, hoger onderwijs, horeca en detailhandel en instellingen die nog maar 1 ding willen weer open gaan. En ja dan is de zomer heel ver weg.

Rutte richtte het woord ook nog aan bedrijven, die volgens hem opnieuw een teleurstelling moet verwerken. Ze hebben het water financieel en emotioneel aan de lippen staan. Volgens Rutte houdt het kabinet de vinger aan de pols met steunpakketten en dat zal straks niet ineens stoppen.

Ook meldde Rutte dat we deze lastige tijd kunnen inkorten en we eerder terug naar normale leven kunnen als we ons aan de basisregels houden. Rutte riep hierbij nog één keer de op ons aan de basisregels te houden. Ons eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepelingen.

Testen

De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden. Op die manier wil het kabinet ervoor zorgen dat studenten weer naar school kunnen. Dit kan op zijn vroegst vanaf 26 april en alleen als de besmettingscijfers dit toelaten. De onderwijsinstellingen moeten de studenten zelf een test aan kunnen bieden.

Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld bij evenementen of activiteiten. Er moet dan voor binnenkomst een test worden gedaan. Bij een negatieve testuitslag krijg je toegang, anders niet. Deze kan getoond worden via een app. Ook hiervoor geldt dat de cijfers het toe moeten laten. Als dat zo is worden er de komende tijd proeven gedaan met kleinschalige evenementen en activiteiten.

Vaccineren

Het vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder maatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is. Een grote groep mensen is dan al gevaccineerd, volgens de planning. Volgens diezelfde planning zou in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar een eerste prik gehad moeten hebben. Mits zij dit zelf willen, uiteraard.

Op 13 april volgt een nieuwe persconferentie.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden