Raadsfracties GroenLinks en PvdA: Zorgen over toekomst van Hortus en Biotoop in Haren

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Johannes Bergsma

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en de PvdA maken zich zorgen over de toekomst van de Hortus en Biotoop in Haren. Deze beiden locaties zijn nu nog eigendom van de Rijksuniversiteit Groningen.

Omdat er geen onderwijsactiviteiten plaatsvinden zijn de middelen voor beheer en onderhoud beperkt. De fracties dienden maandag schriftelijke vragen in bij het college van B&W om eventuele onzekerheid in de toekomst te voorkomen.

De Hortus en Biotoop vervullen volgens de partijen een belangrijke maatschappelijke en publieke rol. Zo trekt de Hortus, die door zo’n honderd vrijwilligers wordt onderhouden, ieder jaar zo’n 27.000 bezoekers die genieten van deze ‘groene parel’.

Naast de recreatieve functie benadrukt Martijn van der Glas van GroenLinks de ecologische waarde van deze twintig hectare grond: “De verschillende tuinen bevatten allerlei unieke flora die ook zijn opgenomen in de Nationale Plantencollectie. Dat moeten we bewaren. Niet alleen voor de inwoners van Haren en Groningen, maar voor iedereen.”

Naast de Hortus ligt de Biotoop, een groot complex waar sinds enige jaren een paar honderd kunstenaars wonen en ook verschillende werkruimtes en ateliers zitten. Volgens Diederik van der Meide (PvdA) is ook dit complex het behouden meer dan waard: “De Biotoop is belangrijk voor het kunstklimaat in Groningen, zeker omdat er de komende jaren eerder minder dan meer ruimte komt voor ateliers. Het zou doodzonde zijn als ook deze
ruimte zou verdwijnen.”

GroenLinks en de PvdA willen van het college weten wat haar visie is op de toekomst van dit unieke gebied en of zij bereid is in overleg te gaan met de RUG over de toekomst van dit gebied. Een duidelijk antwoord van de gemeente kan, volgens de partijen, veel onzekerheid in de toekomst wegnemen.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden