Uitbreiding sneltestlocaties voor studenten RUG, Hanzehogeschool en Noorderpoort

Foto: RUG, Hanzehogeschool en Noorderpoort

De pilot met corona-sneltesten voor het hoger en middelbaar beroepsonderwijs Groningen wordt uitgebreid. Er komen twee locaties bij.

Aanstaande woensdag opent bij de Euroborg voor Noorderpoortstudenten en -docenten van de opleidingen (allround) schoonheidsspecialist en de Hotelschool een snelteststraat bij de Hotspot. Op locatie helpen Noorderpoortstudenten van onder andere de opleidingen Laboratoriumtechniek en Verpleegkunde mee om alles soepel te laten verlopen.

In het centrum bij het Wiebengagebouw aan de Petrus Driessenstraat start per 1 april een sneltestlocatie voor studenten en docenten van de Hanzehogeschool en de RUG die praktijkonderwijs in de binnenstad krijgen of geven. Ook studenten die een tentamen op locatie in de binnenstad hebben en de surveillanten van deze tentamens kunnen zich laten testen. RUG-studenten kunnen zich ook laten testen als zij een studieplek hebben gereserveerd. Studenten van de opleidingen Verpleegkunde en Gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool werken mee op de Wiebenga sneltestlocatie.

Om te onderzoeken hoe op termijn meer fysiek onderwijs mogelijk is in coronatijd startten de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool Groningen en Noorderpoort op 18 januari al met een sneltestlocatie op de Zernike Campus.

Met deze twee nieuwe locaties willen de instellingen onderzoeken hoe het praktijkonderwijs veilig verder opengesteld kan worden door het voor studenten zo laagdrempelig mogelijk te maken om zich te laten testen. Er is voor deze locaties gekozen vanwege de verbondenheid met het praktijkonderwijs en de centrale ligging dichtbij de binnenstad.

Onderzoek testbereidheid

Ook op de sneltestlocaties Euroborg en Wiebenga wordt door Aletta Jacobs School of Public Health onderzoek gedaan naar de testbereidheid van studenten en medewerkers maar ook de technische, logistieke en juridische aspecten die bij sneltesten komen kijken.

Plan ministerie OCW

De sneltestlocaties Zernike Campus, Wiebenga en Euroborg vormen de pilot Groningen, deze valt binnen het plan van het Ministerie van OCW om stap voor stap te onderzoeken hoe op termijn meer fysiek onderwijs mogelijk kan worden gemaakt en wat daarbij de toegevoegde waarde kan zijn van sneltesten.

Waar eerst de nadruk lag op het testen voorafgaand aan fysieke tentamens, wordt de pilot uitgebreid met studenten en medewerkers die praktijkonderwijs volgen en geven en RUG-studenten die een studieplek hebben gereserveerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden