Nederland veertien dagen gestopt met inenting AstraZeneca-vaccin

Foto: Gencat wikipedia commons flickr CC0

De komende twee weken wordt niemand in Nederland tot en met zondag 28 maart gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Mensen met een afspraak hiervoor krijgen daarover bericht van de GGD of hun huisarts. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondagavond.

Het ministerie van Volksgezondheid maakte eerder op zondag bekend op advies van de Nederlandse medicijnautoriteit CBG uit voorzorg te stoppen met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca.

Het vaccin van AstraZeneca wordt in Nederland gegeven aan mensen van 60 tot en met 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas, patiënten in GGZ-instellingen en medewerkers in de langdurige zorg en mensen die in verpleeghuizen, revalidatiecentra en de gehandicaptenzorg werken.

De inenting met het vaccin van AstraZeneca startte op 12 februari gestart. Het interval tussen de eerste en de tweede prik is 12 weken.

Onverwachte klachten

Het besluit om het AstraZeneca-vaccin de komende tijd niet meer te gebruiken is uit voorzorg genomen, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan. Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad, en die onverwachte of onbekende klachten krijgen, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden “kleinere blauwe plekjes” (puntbloedingen) in de huid genoemd.

Afzegging bijna 289.000 AstraZeneca-prikafspraken

Het besluit om de komende twee weken, geen prikken te zetten met het vaccin van AstraZeneca, betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden. Dat blijkt uit cijfers van het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

Op 28 maart zouden er in Nederland 639.075 ingeënt zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut, tegen 350.284 momenteel, zo luidt de prognose op het dashboard. Het verschil, 288.791 prikken, kunnen niet gezet worden door de beslissing.

Eerder op zondag liet de GGD GHOR weten dat de GGD’en in de komende twee weken 43.000 prikafspraken moeten afzeggen. Maar ook huisartsen dienen het vaccin toe.

Vaccinatie met vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gaan wel gewoon door. De prognose is dat er op 28 maart in totaal 2.349.824 mensen gevaccineerd zijn tegen corona, terwijl dat er 2.638.615 zouden zijn geweest als prikken met AstraZeneca wel doorgang had gevonden. Het is nog niet bekend of mensen die de komende twee weken geen AstraZeneca-prik krijgen een ander vaccin kunnen krijgen.

Wanneer het coronavaccin van AstraZeneca weer mag worden gebruikt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD’en krijgen dan volgens het RIVM extra doses geleverd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden