GCC: ‘Brandbrieven naar overheid en college’ voor openstelling winkels, horeca, kappers en cultuursector

Foto: Archief De Redactie

‘De rek is eruit, zowel mentaal als financieel’. Dat is de boodschap in een vrijdag verstuurde brandbrief van InRetail, namens onder meer 13 grote steden gestuurd aan de landelijke politiek. Deze brief is mede ondertekend door de Groningen City Club (GCC), belangenbehartiger van de Groninger binnenstadondernemers.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat, met inachtneming van maatregelen, winkels, horeca, kappers en cultuursector open zouden kunnen’, aldus GCC.

Het water staat aan de lippen bij veel winkeliers, horecaondernemingen, kappers en de cultuursector na een jaar met maatregelen van mondkapjes tot harde lockdown. De goedbedoelde compensatieregelingen dekken slechts beperkt de schade en bij sommige ondernemingsvormen zelfs nauwelijks.

Winkelen kan veilig, zegt InRetail in de brief. Dit hebben winkeliers volop bewezen. Tijdens de huidige lockdown bewijzen ondernemers zoals bakkers, slijters, drogisten en dierspeciaalzaken al dat zij veilig open kunnen zijn. “De winkels zijn doorstroomlocaties en de anderhalve meter afstand is daarbij gewaarborgd. Ook de horeca is klaar voor een verantwoorde opening en heeft een routekaart daarvoor gepresenteerd”.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk gelijktijdig open te gaan. Retail, horeca en cultuur versterken elkaar én de opening zal bijdragen aan de spreiding van bezoekers in tijd en over de beschikbare ruimte.

Klanten bewijzen dat zij zich strikt aan deze regels houden. Dat zien we in de winkels die nog wel geopend zijn. Click & collect was een voorzichtige stap richting openstelling, maar de oproep is dat op 3 maart de volgende stap gezet moet worden.

Daarnaast schreef de Groningen City Club zelf een brief doen aan burgemeester Schuiling, als voorzitter van het college van B&W, waarin zij om actieve steun vragen via de veiligheidsregio.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden