119 nieuwe coronabesmettingen en twee sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 119 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 35 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland (31), Midden-Groningen (19), Westerkwartier (13), Eemsdelta (8), Westerwolde (4), Oldambt en Stadskanaal (3) en Pekela (2) en één besmetting uit een onbekende gemeente.

In de provincie Groningen werden twee sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. De overledenen kwamen uit de gemeente Groningen en Westerkwartier. Eén persoon uit de gemeente Westerwolde werd opgenomen in het ziekenhuis.

Weekupdate GGD Groningen

GGD Groningen meldt in de wekelijkse corona-update een forse toename van nieuwe besmettingen ten opzichte van de vorige week. In de afgelopen week kamen er 974 nieuwe besmettingen bij. Vorige week waren dit er 730. Dat is een toename van 244 besmettingen.

Sinds het begin van de epidemie zijn bij 212.737 personen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het algehele beeld van de afgelopen week met een besmettingsgraad van ongeveer 150 gevallen per 100.000 inwoners en 63 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners ligt volgens de GGD in de provincie op het niveau ‘zeer ernstig’. Met een besmettingsgraad van 150 per 100.000 zit onze regio volgens de GGD voor het eerst sinds lange tijd op het gemiddelde landelijk besmettingsniveau.

In de afgelopen week zijn 8 nieuwe overlijdens gemeld als gevolg van een bewezen corona-infectie. Het totaal komt daarmee op 174 overledenen.

Leeftijd

De leeftijdsverdeling van personen met een nieuwe besmetting is globaal gelijk gebleven. De meeste nieuwe besmetting vonden plaats in de leeftijdscategorie 30-65 jaar (50%), gevolgd door de categorie ouder dan 65 jaar (22%) en 20-29 jaar (16%). In de leeftijdscategorieën van 15-19 en 0-15 jaar gaat het om 6 procent.

In de afgelopen week is er bij iedere nieuwe besmetting volledig bron- en contactonderzoek verricht. In 68 procent van de gevallen was de vermoedelijke bron bekend. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats in de thuissituatie (51%), gevolgd door werksituatie (20%), vrijetijdsbesteding (19%) en een zorginstelling (inclusief huisartsenzorg, ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg) (18%). 2 procent vond plaats op school en kinderopvang.

Top vijf gemeenten afgelopen week

Westerwolde (284)
Pekela (262)
Midden-Groningen (222)
Oldambt (212)
Veendam (212)

Aantallen zijn meldingen per 100.000 inwoners. Het aantal besmettingen in de provincie is de afgelopen week toegenomen en dat sluit niet aan bij het landelijke beeld, waar juist een dalende trend wordt waargenomen.

In de afgelopen week werden er 7.689 mensen getest op de GGD-testlocaties (MartiniPlaza en Europaweg in Groningen, Veendam, Delfzijl, Grijpskerk, Stadskanaal, Uithuizen en Winschoten). Hiervan werden er 800 positief getest.

Het vindpercentage is gestegen, 10,2 procent testten positief.

Aantal ziekenhuisopnames

Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen in Groningen is vrijwel gelijk gebleven sinds de vorige telling.

In Groningen lagen woensdagochtend 69 patiënten, van wie 21 op de intensive care met corona in het ziekenhuis. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van afgelopen maandag.

Het aantal IC-opnames steeg sinds maandag met drie patiënten en op de verpleegafdelingen met twee patiënten.

Sinds eind vorige week is het aantal coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen opgelopen van 153 naar 168. Van buiten de regio liggen nog 17 patiënten, waarvan 7 op de IC’s in het ziekenhuis.

Landelijk

Landelijk werden 3.416 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM. Ook werden 89 overleden covid-patiënten gemeld.

In de ziekenhuizen liggen nu 1919 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 520 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen