Oproep Rutte: ‘Blijf ook zonder avondklok ’s avonds thuis, ook als de maatregel niet rechtsgeldig is’

Binnenhof, Den Haag.
Foto: De Redactie

Minister-president Mark Rutte roept iedereen “met klem” op ’s avonds thuis te blijven, ook als het kabinet er in hoger beroep niet in slaagt de avondklok in stand te houden. Dat liet de premier dinsdagmiddag weten tijdens een persconferentie.

De maatregel is volgens de premier onverminderd noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het opheffen van de avondklok, zoals dinsdagochtend bepaald door de rechtbank in Den Haag, direct ernstige gevolgen kan hebben bij de bestrijding van het coronaviris.

“Als de maatregel niet juridisch onderbouwd is, betekent dat niet dat de maatregel niet nodig is. De avondklok is een middel, geen doel. Het doel is om, op termijn, onze vrijheden terug te krijgen op een veilige manier.”

Het demissionaire kabinet wil dat de avondklok gehandhaafd blijft tot er een hoger beroep over de zaak is geweest. De Nederlandse staat heeft daarom aan het gerechtshof gevraagd de uitspraak van de rechter over het opheffen van de avondklok te schorsen in afwachting daarvan. Het hof in Den Haag buigt zich om 16.00 uur over dit zogeheten schorsingsincident.

Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechter zelf wordt zo spoedig mogelijk op een ander moment behandeld, aldus het hof. Het kabinet werkt intussen aan een spoedwet ‘als extra argument’.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden