128 nieuwe coronabesmettingen en drie sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn in de afgelopen 24 uur 128 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 30 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-groningen (20), Het Hogeland (18), Stadskanaal en Westerwolde (12), Westerkwartier (9), Eemsdelta (8), Pekela (7), Oldambt (6), Veendam (5) en één besmetting uit een onbekende gemeente.

In de provincie Groningen werden drie sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. De overledenen kwamen uit Westerkwartier, Westerwolde en Het Hogeland. Twee personen uit de gemeente Westerwolde werden opgenomen in het ziekenhuis.

Weekupdate GGD Groningen

GGD Groningen meldt in de wekelijkse corona-update dat er opnieuw sprake is van een duidelijke afname van nieuwe besmettingen ten opzichte van de vorige week. In de afgelopen week kamen er 730 nieuwe besmettingen bij. Vorige week waren dit er 826. Dat is een daling van 96 besmettingen.

De sluiting van de testlocaties van afgelopen zondag zullen volgens de GGD van invloed zijn op de daling. Het aantal nieuwe besmettingen blijft ook in de afgelopen week hoog.

Sinds het begin van de epidemie zijn bij 21.763 personen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het algehele beeld van de afgelopen week met een besmettingsgraad van ongeveer 124 gevallen per 100.000 inwoners en 80 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners ligt volgens de GGD in de provincie op het niveau ‘zeer ernstig’. Dit was vorige week nog ‘ernstig’.

In de afgelopen week zijn 14 nieuwe overlijdens gemeld als gevolg van een bewezen corona-infectie. Het totaal komt daarmee op 166 overledenen.

Leeftijd

De leeftijdsverdeling van personen met een nieuwe besmetting is globaal gelijk gebleven. Het aantal nieuwe besmettingen onder 65 plussers is in de afgelopen week gestegen van 18 naar 24 procent. De meeste nieuwe besmetting vonden plaats in de leeftijdscategorie 30-65 jaar (52%), gevolgd door de categorie ouder dan 65 jaar (22%) en 20-29 jaar (15%). De leeftijdscategoriën van van 16-19 en 0-15 jaar was respectievelijk zes en vijf procent.

In de afgelopen week is er bij iedere nieuwe besmetting volledig bron- en contactonderzoek verricht. In 65 procent van de gevallen was de vermoedelijke bron bekend. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats in de thuissituatie, gevolgd door werksituatie (21%), een zorginstelling (inclusief huisartsenzorg, ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg) (19%) en vrijetijdsbesteding (19%).

Top vijf gemeenten afgelopen week

  • Westerwolde (237)
  • Pekela (189)
  • Midden-Groningen (156)
  • Oldambt (149)
  • Westerkwartier (137)

Aantallen zijn meldingen per 100.000 inwoners.

In de afgelopen week werden er 7.144 mensen getest op de GGD-testlocaties (MartiniPlaza en Europaweg in Groningen, Veendam, Delfzijl, Grijpskerk, Stadskanaal, Uithuizen en Winschoten). Hiervan werden er 578 positief getest.

Door de winterse omstandigheden van afgelopen zondag waren alle testlocaties van de GGD Groningen die dag gesloten, waardoor het totaal aantal afgenomen tests in week 5 lager is uitgevallen. Wel steeg het vindpercentage iets van 7,6 procent vorige week naar 8,1 procent.

Aantal ziekenhuisopnames

In de provincie Groningen lagen woensdagochtend 64 patiënten in ziekenhuizen, waarvan 21 op een IC-bed. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

Het aantal opnames op de verpleegafdelingen is sinds maandag met drie patiënten toegenomen en op de intensive cares met één persoon.

In totaal lagen woensdagochtend 158 coronapatiënten in Noord-Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er dertig minder dan een week geleden. De noordelijke ziekenhuizen verplegen 20 patiënten afkomstig van buiten de regio, waarvan dertien personen op de intensive cares liggen.

Landelijk

Landelijk werden 3.226 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM. Ook werden 78 overleden covid-patiënten gemeld. In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1990 mensen met corona in het ziekenhuis, dat waren er gisteren 2010. Daarvan liggen 533 patiënten op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De cijfers over de afgelopen week zijn beïnvloed door het sluiten van de testlocaties.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden