KNMI: langdurige ijzel bijzonder, niet uniek

Foto: Publiek Domein

De lange ijzelperiode in het noordoosten was wel bijzonder, maar niet uniek.

Deze weersituatie komt gemiddeld eens in de vijftien jaar voor, meldt het KNMI. In 2002 en 1987 waren er vergelijkbare ijzelsituaties.

De afgelopen ijzelperiode in het noordoosten van Nederland duurde van zondag 3 januari tot en met donderdag 7 januari.

Door de grootschalige gladheid door ijzel waren codes rood en oranje voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Waddeneilanden afgegeven.

Donderdagavond trad de dooi in. In Groningen duurde de ijzel het langst en was het ook vrijdag nog glad. Afgelopen nacht werd opnieuw code geel afgegeven voor het noorden van het land, door opvriezing van sneeuw- en ijsresten.

1987

Op 2 maart 1987 ontstond in het noordoosten van Nederland zo’n extreem grote hoeveelheid ijzel dat er gesproken werd over een ijzelramp. Hierbij waren wegen onbegaanbaar, hoogspanningsmasten bezweken met stroomuitval tot gevolg en bomen knakten als luciferhoutjes door de zware ijslast.

2002

Van 12 tot 17 december en 21 en 22 december 2002 was er sprake van langdurige ijzel. Er zijn die dagen meerdere weeralarmen uitgegeven voor het midden en noorden van Nederland vanwege grootschalige gladheid door ijzel. Ook toen waren scholen gesloten, bussen reden niet meer en er waren veel meldingen van valpartijen met botbreuken en ongelukken op de weg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen