Noorden eerste regio met actieagenda klimaatadaptatie door jongeren

Foto: Alex Wiersma

Het Noorden is de eerste regio met een actieagenda over klimaatadaptatie geschreven door de lokale jeugd. Afgelopen donderdag presenteerden zij het eerste exemplaar aan een afvaardiging van lokale overheden tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen.

Jongeren uit het noorden roepen lokale overheden op om per direct aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. In een Regionale Actie Agenda geven de jongeren, als ambassadeurs van Youth for Climate Adaptation Groningen, de noodzaak aan van hun oproep door het geven van adviezen aan gemeenten, provincies en waterschappen.

Youth for Climate Adaptation Groningen (YfCA) wil via hun actieagenda de stem van jongeren laten horen en antwoord geven op de vraag: hoe kunnen we ons als maatschappij nú al aanpassen aan klimaatveranderingen zoals hitte en wateroverlast? “Dat kan dicht bij huis. Bijvoorbeeld door het planten van meer groen en het opvangen van regenwater. Maar er is veel meer mogelijk”, legt YfCA-ambassadeur Vera Santing (19) uit. “We willen de lokale overheden aansporen om hier meer prioriteit aan te geven.”

Analyse en adviezen

In de actieagenda over klimaatadaptatie zet YfCA onder meer uiteen wat de krachten, knelpunten en kansen zijn van lokale overheden. De jongeren deden deze kennis op tijdens gesprekken met provincies, gemeenten en waterschappen in Groningen en Noord-Drenthe.

Santing: “Daaruit bleek bijvoorbeeld dat er veel te winnen valt als het gaat om communicatie met bewoners. Maar ook dat er meer initiatieven nodig zijn om jongeren en scholieren te betrekken bij klimaatadaptatie.” YfCA geeft de lokale overheden ook zeven adviezen waarmee ze per direct aan de slag kunnen. “We adviseren onder meer om jongerenraden in te stellen, acties en campagnes op te zetten, en klimaatadaptatie op te nemen in het onderwijs.”

Van woorden naar daden

De Regionale Actie Agenda Klimaatadaptatie is wat de jongeren betreft hét startpunt om in actie te komen. “We pakken dit samen met de lokale overheden en klimaatadaptatie-experts op”, aldus Santing. “Op basis van onze actieagenda gaan we de komende tijd met hen om tafel om tot praktische oplossingen te komen. De woorden moeten nu worden omgezet in daden.” Gemeenten, provincies, waterschappen en andere jongeren die mee willen doen, kunnen contact opnemen via [email protected]

Klimaatadaptatie Groningen

Youth for Climate Adaptation Groningen bestaat uit jongeren tussen de 15 en 28 jaar, afkomstig uit Groningen, Friesland en Drenthe en is onderdeel van Klimaatadaptatie Groningen. Zij willen jongeren betrekken bij klimaatadaptatie en hun stem laten horen. Klimaatadaptatie Groningen stimuleert bewustwording en houdt acties rondom klimaatadaptatie.

CAS 2021

De Regionale Actie Agenda wordt daarnaast komende maandag 25 januari gepresenteerd aan wereldleiders tijdens de Climate Adaptation Summit (CAS2021). Tijdens deze internationale klimaattop in Nederland komen wereldleiders als Angela Merkel, Ban Ki-moon en VN-secretaris generaal Guterres samen en lanceren een brede Adaptation Action Agenda met praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030.

Meer informatie via cas2021.com.

( Op de foto, vlnr: Eline Bolt – YfCA klimaatambassadeur, Nienke Homan – gedeputeerde provincie Groningen, Herman Beerda – dagelijks bestuur Waterschap Noorderzijlvest, Sharon Postma – projectleider YfCA Regionale Actie Agenda, Vera Santing – YfCA klimaatambassadeur, Hans Kuipers – gedeputeerde provincie Drenthe, Sander Grootemarsink – YfCA klimaatambassadeur, Rob Appels – YfCA projectleider, Wouter van der Galiën – YfCA klimaatambassadeur. Op scherm: Peter Glas – Deltacommissaris, Julia Brink – YfCA klimaatambassadeur)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen