Verkoopprijzen huizen naar recordhoogte

Foto: CC BY 3.0/Wikipedia Commons/ Jeroen Stoop

De prijzen van verkoophuizen zijn in het afgelopen jaar gestegen naar recordhoogte. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in de bestaande bouw steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro.

Dat is een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6 procent, meldt de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). In de provincie Groningen steeg de gemiddelde verkoopprijs met ruim 12 procent.

Vorig jaar werden 3,7 procent meer koopwoningen in het bestaande segment verkocht dan een jaar eerder. De grootste bron van zorg blijft volgens de NVM het afnemende aanbod van huizen. Nederland kende eind vorig jaar de krapste bestaande woningmarkt van deze eeuw. De consument kon kiezen uit minder dan twee huizen.

Het aantal verkochte huizen daalde wel met 12,3 procent. In het vierde kwartaal werden 547 woningen verkocht in de stad Groningen. De gemiddelde verkoopprijs is 295.000 euro. Kopers kunnen gemiddeld kiezen tussen 1,2 woningen in de stad. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van keuze uit twee woningen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden