Provincie Groningen neemt deel aan het Schone Lucht Akkoord

Foto: provincie Groningen

De provincie Groningen neemt deel aan het Schone Lucht akkoord. In dit akkoord maken provincies, gemeenten en het Rijk afspraken over acties en maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Deze acties moeten in 2030 leiden tot 50 procent gezondheidswinst ten opzichte van 2016, waardoor mensen in Nederland gemiddeld 4 maanden langer leven.

De provincie besloot in maart vorig jaar besloten om het akkoord te ondertekenen. Het officiƫle tekenmoment afgelopen zomer werd uitgesteld in verband met het Coronavirus.

Tijdens het online Schone Lucht Jaarcongres in Rotterdam woensdag, verwelkomde staatssecretaris Van Veldhoven -als alternatief van een officiƫle ondertekening- de nieuwe leden van het Schone Lucht Akkoord alsnog, waaronder de provincie Groningen.

Gedeputeerde Van Dekken: “In de provincie Groningen hebben we, ten opzichte van andere provincies, relatief schone lucht. Op veel plekken voldoen we al aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie die in het Schone Lucht Akkoord worden nagestreefd. Dat willen we zo houden. Ik ben ook trots op het feit dat onze hoofdstad Groningen onlangs tot gezondste stad van Nederland is uitgeroepen.”

De afspraken en ambities uit het Schone Lucht Akkoord passen goed bij de ambities van de provincie Groningen: de inzet om de uitstoot, hinder en overlast in de brede zin te verminderen. Maar ook op het gebied van samenwerking, vergroening van de industrie en de ontwikkeling en uitvoering van duurzame en innovatieve technieken in bijvoorbeeld duurzame energie.

De provincie Groningen neemt deel aan verschillende pilots.

Uitvoeringsplan

Het Rijk stelt 50 miljoen euor beschikbaar voor cofinanciering van pilots die de luchtkwaliteit verbeteren. Per provincie of gemeente komen aanvullend uitvoeringsplannen met in totaal tientallen miljoenen aan investeringen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden