Welk vuurwerk mag afgestoken worden en hoe bewaar je vuurwerk veilig?

Foto: CC BY-SA 2.5/ Wikipedia Commons/ Gabriel Pollard

Voor de komende jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod. Door het tijdelijke vuurwerkverbod dit jaar mag alleen kindervuurwerk – categorie F1, ook wel fop- of schertsvuurwerk genoemd afgestoken worden.

Vuurwerk veilig bewaren

Als gevolg daarvan blijven mensen misschien met vuurwerk zitten. Maar hoe bewaar je dit veilig? Het thuis bewaren van vuurwerk mag als het niet meer dan 25 kilo is. Dat geldt volgens de politie alleen voor vuurwerk van de 2e categorie. Dat is klein vuurwerk, zoals rotjes.

Bij voorkeur wordt vuurwerk bewaard op een koele, droge plek in een berging, garage of schuur. In ieder geval niet in de buurt van kinderen.

Sinds 1 december dit jaar geldt al een verbod op knalvuurwerk, zoals bijvoorbeeld. vuurpijlen, knalstrengen en singleshots. Volgend jaar mag dit vuurwerk niet meer worden afgestoken en daarom heeft bewaren volgens de politie geen zin.

Hoe steek ik vuurwerk veilig af?

Enkele tips

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat dit te snel ontbrandt.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.
  • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon en draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.

De Rijksoverheid roept op om altijd een vuurwerkbril te dragen en gebruik te maken van een aansteeklont.

Voor vuurwerkovertredingen geldt, afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is of de overtreder een boete of gevangenisstraf krijgt. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. Dat is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen