Ouderen vooral kwetsbaar op sociaal vlak tijdens coronapandemie

Foto: Publiek Domein

Ouderen blijken vooral kwetsbaar op sociaal vlak tijdens de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek onder 11.000 65-plussers in Noord-Nederland tijdens de eerste golf van de coronapandemie. Bijna de helft van de ouderen voelt zich tijdens de coronapandemie afgesloten van anderen.

Het onderzoek maakt deel uit van het FAITH research, een langlopend SIA SPRONG onderzoeksprogramma – waarin de Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden hogeschool samenwerken met bijna 40 zorgorganisaties, patiëntbelangenorganisaties en bedrijven uit Noord-Nederland. De centrale vraag in het onderzoek is: ‘hoe vaak komt kwetsbaarheid onder 65-plussers tijdens de coronapandemie voor en welke factoren spelen een rol’.

Resultaten onderzoek onder ouderen

Begin mei was één op de acht 65-plussers in Noord-Nederland kwetsbaar. Bij kwetsbaarheid heeft iemand een tekort in één of meerdere vlakken van het menselijk functioneren: lichamelijk, psychisch of sociaal. Tijdens de eerste golf van de coronapandemie kwam vooral sociale kwetsbaarheid naar voren. Zo gaf bijna de helft van deze ouderen aan dat zij zich tijdens de coronapandemie afgesloten voelt van anderen.

Een hogere leeftijd, alleen wonen, fysieke klachten in de afgelopen week, bijna elke nacht problemen met slapen en onbedoelde veranderingen in eetlust of gewicht kwamen vaker voor bij deelnemers met kwetsbaarheid. Minder vaak kwamen het ervaren van een goede kwaliteit van leven en het verrichten van voldoende fysieke inspanning voor bij de kwetsbare ouderen.

Data Lifelines Corona-onderzoek

Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van data uit het Lifelines Corona-onderzoek, een gezamenlijk initiatief van Lifelines, het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. Begin maart 2020 startte dit onderzoek waarin inwoners uit Noord-Nederland (twee-)wekelijks is gevraagd hoe zij de coronapandemie en de maatregelen ten gevolge van de coronapandemie ervaren.

Een groep van 11.000 65-plussers maakte deel uit van deze groep. Acht personen daarvan hadden een positieve test voor corona gehad in de weken voorafgaand aan de afname van de vragenlijst.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden